Zábava a adrenalin: Kdo se nebojí, může i létat jako pták

Stále více lidí chce létat, spouštět se po laně, zažít rychlost, trochu se i bát. Na Frýdecko-Místecku je takových atrakcí mnoho.

Překonávat lanové překážky, projet se na bobové dráze nebo seskočit padákem. V okolí Frýdku-Místku čeká na návštěvníky mnoho dobrodružných zážitků. A cena? Od padesáti do několika tisíc korun.

Proč si ptáci zpívají
Beskydy jsou centrem paraglidingu a Beskydská škola létání je největší v republice. Přijďte k nám zjistit, proč si ptáci zpívají,“ zvou instruktoři školy do kurzů. Zájemce nemusí mít žádné vybavení. „Všechno půjčíme. Po absolvování základního kurzu mohou absolventi požádat Leteckou amatérskou asociaci o licenci a létat sami,“ říká Dalibor Carbol z Beskydské školy létání. Ta má centrum na Javorovém vrchu u Třince, kde instruktoři zaučují nováčky. Kurzy fungují celé léto. Naučí zájemce správně odstartovat, zatáčet, přistávat.
V teoretické části je učí základy aerodynamiky nebo meteorologie. Než nováčka pustí k nebi samotného, musí mít jistotu, že si poradí a poryvy větru i zamotanými lanky.
Beskydskou školu létání absolvoval také David Kopřiva. „Základní kurz jsem si udělal před dvěma roky, teď létám sám,“ říká mladý muž z Frýdku-Místku. Nejoblíbenější je podle něho právě Javorový, a to díky lanovce. „Lidé jsou líní, nechce se jim chodit nahoru pěšky. Já ale raději létám třeba ze Skalky, Ondřejníku, Stolové nebo Prašivé,“ vyjmenovává svá oblíbená místa Kopřiva.
K vybavení paraglidisty patří především padák, sedák a záložní padák. Nové vybavení stojí šedesát až sedmdesát tisíc korun, starší se dá sehnat levněji. Za základní kurz zájemce zaplatí sedm a půl tisíce korun.
Za tandemový let patnáct stovek.

Volným pádem
Skoky z letadla si mohou lidé zkusit například ve Frýdlantu nad Ostravicí. Tamní letiště pořádá parašutistické kurzy od počátku devadesátých let. Nabízí seskok z letadla L60 Brigadýr z výšky tisíc metrů. „Dvakrát až třikrát do roka děláme také tandemové skoky, ale to ve spolupráci s kunovickým aeroklubem. Při tandemových skocích se skáče z tří tisíc metrů,“ říká Radek Foldyna z Aeroklubu Frýdlant nad Ostravicí. Při třicetisekundovém volném pádu pak parašutisti letí rychlostí až dvě stě kilometrů za hodinu. Adrenalinový
zážitek vyjde na necelé čtyři tisíce korun.

Bobová dráha
Rychlost a euroforii z ní mohou lidé prožít ve Ski areálu v Mostech u Jablunkova, který nabízí řadu adrenalinových atrakcí. „Nejvíce lidí přitahuje naše nadzemní bobová dráha, která byla první svého druhu
v Česku,“ říká majitel areálu Alois Martynek. Bobová dráha měří skoro kilometr. „Na výjezdu je trať dlouhá
230 metrů s převýšením padesát metrů. Sjezd dolů je dlouhý 650 metrů. Průměrný sklon je kolem deseti stupňů,“ uvádí Martynek. Návštěvníci, kteří už mají trať za sucha několikrát sjetou, čekají, až začne mrholit. „Když mží nebo drobně prší, jede to líp,“ říká Martynek. Dráha je rychlá, ale bezpečná. „Ve vozících jsou omezovače brzd. Jakmile přesáhnete čtyřicetikilometrovou
rychlost, brzdící páky začnou brzdit,“ ubezpečuje Martynek. Jedna jízda stojí padesát korun.
Kromě bobové dráhy jsou tam bungee trampolíny, které si oblíbili sportovci, hlavně lyžaři. Tamní lanové
centrum má tři cesty různých náročností. Lezci překonávají až čtyřmetrový výškový rozdíl.

Dolů Gorol šusem
V Mostech jsou také lezecké stěny sahající do výšky šest a půl metru. Oblíbenou atrakcí je sjezd na laně, který začíná na kopci na plošině a končí pod kopcem. „Nazvali jsme to Gorol šus,“ doplňuje Martynek. Největší lezecká stěna v kraji je v Ostravě, v hale Sareza v Hrušovské ulici. Je třináct metrů vysoká a široká přes dvacet metrů. Za vstupné zaplatí zájemci sto korun, pokud nejsou registrováni v žádném klubu. Pokud jsou členy, vstupné je nižší.

Zábava v Opičárně
Kdo touží po dobrodružství, může zkusit také lezení v lanovém centru v Ostravici. Nabízí dvě tratě. Jedna je pro nováčky, druhá pro zkušené lezce. „Už jsem ale byla také v lanovém centru na Adršpašských skalách a v Ostravě. Tady je to jedna z nejnáročnějších tratí. Nejtěžší byl skok z plošiny na plošinu ve výšce šest a půl metru. Nejkrásnější zážitek a odměna na závěr byl šedesátimetrový sjezd,“ popsala
své dojmy Jana Bartošová. Trať měří přibližně 250 metrů. Jsou na ní překážky typu pavučiny, pneumatiky nebo lanovky. Lezení si mohou vyzkoušet i děti. Majitel lanového centra Opičárna Lukáš Konopáč plánuje další vylepšení. „Chceme postavit takzvanou cestu
fantazie, dráhu, jaká nikde jinde není,“ říká Konopáč. Nejlevnější vstupné pro dospělého je dvě stě korun.

Adrenalin na řece
Od Slezskoostravského hradu se dá po Ostravici doplout až do polského Zabelkova, po řece Opavě z Kravař do Třebovic. Vodáci ze spolku Campanula organizují projížďky na loďkách a raftech. „Když jsme před sedmi lety začali s projektem Ostravských vodáckých stezek, lidé se hodně divili,“ směje se nestor ostravského vodáctví František Vyhňák. Zájemci mohou slaňovat i z pěších lávek v centru Ostravy přímo do lodi.