Začal u televize, dneska hraje

Devatenáctiletý student Marek Juříček hraje americký fotbal v barvách Havířov Devils.

Marek Juříček hraje už deset let fotbal. Protože mu jeden sport nestačil, rozhodnul se, že začne dělat další. V televizi začal sledovat Národní fotbalovou ligu amerického fotbalu. Tento sport ho oslovil natolik, že jej začal hrát za havířovský celek Devils. „Vůbec jsem nevěděl, že takový sport u nás existuje. Od jednoho svého kamaráda jsem se dozvěděl, že v Havířově hrají tamní Devils Českou ligu amerického fotbalu. Na internetu jsem si našel kontakt na trenéra. Dohodli jsme se, že si to zkusím, a když mě to chytne, začnu hrát,“ přibližuje Juříček.

Americký fotbal není rugby

Mnoho lidí neví, jaký je rozdíl mezi americkým fotbalem a rugby. Někteří si myslí, že je to totéž. „V americkém fotbale hrají hráči ve výstrojích s míčem, který má švy. Ten můžou házet nebo nakopávat i dopředu. V rugby si můžou hráči nahrávat pouze do stran či dozadu, takže se při něm s míčem mnohem více běhá,“ vysvětluje Juříček hlavní rozdíly mezi těmito dvěma sporty.
Loni hrál Juříček v juniorské kategorii. Letos ho čeká první sezona mezi dospělými. „Největší rozdíl bude zřejmě ve fyzických parametrech jednotlivých hráčů. Junioři přece jen ještě nejsou tak urostlí. Mezi dospělými se běžně najdou takoví, kteří váží sto, ale třeba i sto dvacet kilo. Navíc jsou to borci, kteří už mají nějaké zkušenosti. Ty mi zatím ještě chybí,“ porovnává Juříček.
V Česku tento sport zatím moc lidí nezajímá. Na zápasy chodí především rodiče, známí a kamarádi hráčů. „Běžně na nás chodí okolo stovky diváků. V předešlé sezoně jsme vypadli v semifinále s pražskými Lions. Finále mezi nimi a Prague Panthers, hrané na slávistickém Edenu, navštívilo asi dva tisíce fanoušků,“ popisuje Juříček.

Tvrdý a cenově náročný sport

Americký fotbal rozhodně není pro každého. „V průběhu soutěže se kádr dost obměňuje, protože někteří hráči odpadávají fyzicky. Každý hráč musí počítat s tím, že se občas zraní. I proto musí být při každém utkání přímo u hřiště připravená sanitka. Mamka taky ze začátku nebyla nadšená, když viděla první zápasy, ale postupem času si zvykla,“ říká Juříček.
Výstroj pro hráče není levná záležitost. „Cena se pohybuje okolo pěti nebo šesti tisíc korun. U nás si ji však všichni můžou půjčit od trenéra,“ prozrazuje Juříček.