Začala éra soukromých vesmírných letů

projekt Space X před startem

projekt Space X před startem Zdroj: Profimedia.cz

Úspěšný start Rakety Falcon 9, která z Mysu Canaveral vynesla na oběžnou dráhu kolem Země modul Dragon bez lidské posádky, započal éru soukromých vesmírných letů. Raketu i modul vlastní privátní společnost Space Exploration Technologies (SpaceX).

Modul nese zásobu potravin a vody pro Mezinárodní vesmírnou stanici ISS, s níž by se měl spojit v pátek. Zpět na Zem by pak měl dopravit náklad vědeckého materiálu.

Společnost SpaceX založil v roce 2002 spoluzakladatel firmy PayPal Elon Musk. Do vesmírného projektu, který v budoucnu počítá i s dopravou astronautů, investoval v přepočtu už přes 13 miliard korun, dalších téměř sedm miliard přidala NASA.

Strat rakety Falcon 9

Program zahrnoval vývoj a až tři zkušební lety rakety Falcon 9 spolu s modulem Dragon. Podle Alana Lindenmoyera z NASA by podobný komerční program vedený Národní vesmírnou agenturou byl čtyřikrát až desetkrát dražší.

Americké astronauty po odstavení raketoplánů nyní vynášejí na ISS ruské rakety za 60 milionů dolarů (1,18 miliardy korun) na osobu. Rusko je v současnosti totiž jedinou kosmickou velmocí, která má rakety pro dopravu lidí. Dopravovat materiál na ISS může vedle USA a Ruska také Evropská unie a Japonsko.

Komerční souboj o prvenství ve vynesení člověka na ISS mezi sebou svádějí společnosti Boeing, Sierra Nevada Corporation a BlueOrigin LLC. S vesmírnou turistikou chce napřesrok začít také společnost Virgin Galactic britského miliardáře Richarda Bransona. Cesta na suborbitální dráhu (asi 109 kilometrů nad zemský povrch) přijde na 200 tisíc dolarů (tedy v přepočtu 3,72 milionu korun). Virgin Galactic už se přihlásilo kolem pěti set vesmírných turistů.

projekt Space X před startemprojekt Space X před startem | Profimedia.czProjekt SpaceX před startem