Začíná boj s dvojčaty

Plzeňský Institut reprodukční medicíny se zapojil do studie, díky které by se mělo rodit méně dvojčat.

Také stále častěji slyšíte, že se někomu narodila dvojčata? Skutečně se vám to nezdá. Počet dvojčat stoupl s rozvojem umělého oplodnění značně. Na počátku devadesátých let připadal na více než sto porodů jeden vícečetný, v roce 2005 už to bylo jedna ku padesáti a od té doby počet dvojčat v porodnicích neustále přibývá. To ale má svá úskalí. Narození dvou dětí naráz je totiž podle odborníků zatíženo vyšším rizikem jak u matky, tak u dětí.

„Vícečetná těhotenství obecně patří mezi riziková,“ říká Pavel Vlček, lékař z plzeňského Institutu reprodukční medicíny a endokrinologie. Právě zdejší lékaři se zapojili do nové studie, jejímž cílem je, aby se rodilo méně dvojčat ze zkumavky. Vzhledem ke zvyšující se úspěšnosti asistované reprodukce vybraným pacientkám zavádí pouze jedno embryo. Zatímco v běžné praxi jsou to dva nebo i tři zárodky. Naděje, že se aspoň jedno uhnízdí, se tím zvyšuje, ale velmi často se „chytnou“ obě.

Plzeňští lékaři teď chtějí vyzkoušet metodu více pokusů. Normálně mají ženy ze zdravotního pojištění nárok na úhradu tří cyklů umělého oplození. „Účast ve studii jim nabídne jeden pokus navíc,“ konstatuje primářka institutu Hana Višňová. Projektu se mohou zúčastnit jen pacientky, které dosud uměle otěhotnět nezkoušely nebo mají za sebou jednu nepovedenou zkušenost. Také jim nesmí být více než pětatřicet let a nemohou mít nadváhu. Pokud se metoda s jedním embryem osvědčí, mohli bychom v Čechách kopírovat model, který funguje již v několika zemích.