Začne Citicoin konkurovat bitcoinům? Citigroup testuje vlastní kryptoměnu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: BTC Keychain

Bitcoinová technologie zaujala i bankovní kolos Citigroup, který se ji pokouší napodobit v laboratořích firmy. Šéfa Citi Innovation Labs Kena Moora její hlavní součást, decentralizovaný záznam všech transakcí, podle vlastních slov zajímal již dlouho. Nyní se mu podařilo dát dohromady tým spolupracovníků, se kterým se jej pokusí využít pro usnadnění přeshraničních transakcí.

Zatím se jim podařilo vytvořit tři různé řetězce a testovací oběživo, které přezdívá Citicoin. „Zatím všechny fungují jen v rámci laboratoří, neprocházejí jimi žádné skutečné peníze. Jsme v pre-produkční fázi, abych to jasně definoval,“ uvedl pro server IBTimes. „Ano, máme ekvivalent bitcoinu, klidně tomu říkejme Citicoin, ale chceme si být jistí, že dokážeme technologii využít co nejlépe, než se ji pokusíme reálně používat“ dodal Moore.

Jejím hlavním přínosem má být zjednodušení přeshaničních plateb – co nyní zabere celé dny, může trvat jen několik sekund. Jednodušší by díky ní mohla být i spolupráce s menšími lokálními bankami, jež by se stala o poznání méně riziková či vyžadovala peněžní zajištění. Finanční transakce se tak můžou stát dostupné i pro miliardy lidí například v Africe, kteří dosud nemají svůj účet v bance, ale zato disponují mobilními telefony a přístupem k internetu.

Princip fungování digitálních kryptoměn ovšem může najít nové uplatnění také v nejbohatších částech planety. Zaujal už i newyorskou Wall Street. Společnost Omx Group, provozovatel burzy Nasdaq, uvažuje, zda by nešla využít i pro nákupy cenných papírů, a potenciálně tak obejít jejich zprostředkovatele.

“Využívání decentralizovaného záznamu všech transakcí je přirozenou digitální evolucí toho, jak nakládat s cennými papíry,” uvedl pro The Wall Street Journal (WSJ) šéf Nasdaqu Robert Greifeld. “Z technologie mohou těžit nejen naši klienti, ale celé kapitálové trhy,” dodal.

Její devizou má být bezpečnost a nezávislost. Záznam všech digitálních transakcí, který v současnosti využívají kryptoměny typu bitcoin, totiž neustále aktualizuje a ověřuje celosvětová počítačová síť. Miliony zařízení tak vzájemně korigují samy sebe. Podle zastánců tohoto přístupu proto odpadá riziko manipulace.

Kritické hlasy přesto zaznívají. Pokud by se k finančním transakcím používal rovnou i samotný bitcoin, nejen jeho architektura, nastal by problém s případnou ochranou uživatelů a klientů.

Podle profesora Bostonské univerzity Marka Williamse by byla prakticky vyloučena. “Komplikací je, že konkrétně Bitcoin není oficiální státní měnou. Jací regulátoři by tedy na něj měli dohlížet?” pokládá řečnickou otázku.

Podle Codyho Wilsona, který pomohl navrhnout technologii, která naopak ztěžuje sledování bitcoinových transakcí, jsou ovšem tyto úvahy nepatřičné, stejně jako částečně i samo osvojování si kryptoměn finančním sektorem, de facto rovněž dalším zprostředkovatelem. “Naoko se někteří investoři a podnikatelé hlásí k libertariánským myšlenkám, ve skutečnosti ale zavrhují vše, co vypadá revolučně,” dodal Wilson.

Babiš vytáhl proti bitcoinu, chce zabránit praní špinavých peněz