Zahraje jako cikánský baron

Pirátský šátek, modré housle a cikánský drajv -tím vším by se dal charakterizovat Pavel Šporcl. Ve středu zahraje v Klatovech.

Klatovské publikum se dočká jedinečného zážitku, jenž vzniká ze spojení cikánské cimbálovky Romano Stilo s brilantní a mistrovskou houslovou hrou Pavla Šporcla. Přivážejí mu svůj koncert Gypsy Way, který nadchnul posluchače už na zhruba sto padesáti místech nejen České republiky.

„Koncertovali jsme na Slovensku, v Anglii, v Německu, ve Švýcarsku, právě se chystáme do Číny a na turné po Francii. Program byl uveden na významných hudebních festivalech jako je Smetanova Litomyšl, na Mezinárodním festivalu v Českém Krumlově, na slavném festivalu v Chestru, na festivalu Mitte Europa,“ vypočítává Šporcl.

S cikány může improvizovat O jeho hraní s cikánskou cimbálovkou se mnozí vyjadřují v tom smyslu, že Šporcl hraje s nefalšovaným cikánským drajvem. Jeden z jeho spoluhráčů dokonce prohlásil, že si myslí, že tomuhle houslovému virtuosovi určitě koluje v žilách nějaká cikánská krev.

„Koncerty s cikánskou cimbálovou kapelou si opravdu užívám. V tomto programu mohu improvizovat, každý koncert je jiný. V hledišti je vždy úžasná atmosféra,“ dodává houslista nadšeně.

Úspěch programu Gypsy Way inspiroval před časem Pavla Šporcla k rozšíření. A tak vznikl velkolepý projekt Gypsy Way Orchestral, na němž houslistu doprovázela teplická filharmonie. Na podzim se jeho turné zastavilo i v Plzni. „Velmi si cením toho, že ohlasy na turné byly jen ty nejlepší. Tento projekt je skutečně velice úspěšný a žádaný. Koncerty turné Gipsy Way Orchestral byly všechny vyprodané, na konci každého z nich standing ovation. V Plzni jsme dokonce provedli dva koncerty v jeden den,“ říká Šporcl.

Do Klatov přiváží respektovaný houslista verzi bez orchestru, jen on a cimbálovka. Přesto se určitě posluchači nebudou muset cítit o nic ošizeni. Muž, který na počátku své kariéry upoutal pozornost pirátským šátkem na hlavě a později patentovanými modrými houslemi, nabízí publiku mnohem víc než jen tyhle vnější znaky. S každým koncertem přiváží především excelentní hudební zážitek.

„Věřím, že i v Klatovech vytvoříme společně s publikem nevšední atmosféru a krásný večer. Moc se těším,“ uzavírá Šporcl.

PAVEL ŠPORCL

* narozen 24. dubna 1973 v Českých Budějovicích
* studoval na AMU u Václava Snítila či na prestižní Juilliard School
* absolvoval mistrovské kurzy Isaaka Sterna, Pinchase Zukermana či Idy Haendelové

Gipsy Way Orchestral

* Kulturní dům Klatovy
*25. ledna 2012 v 19 hodin

www.pavelsporcl.cz