Zakladatelé AVG a Avastu vložili tři miliony dolarů do brněnského startupu

VUT FIT v Brně

VUT FIT v Brně

V Brně se rodí další technologická společnost s velikým globálním potenciálem. Jmenuje se Codasip a od skupiny investorů získala první investici ve výši 2,8 milionu dolarů. Patří mezi ně Credo Ventures, které stálo například za prodejem Cognitive Security Ciscu, a spoluzakladatelé společností Avast Software a AVG Technologies Eduard Kučera a Karel Obluk.

Investoři podle informací E15.cz získali za poskytnuté finance 30procentní podíl ve firmě. Menšími částkami přispěli také sami zakladatelé.

Všichni tito podílníci vstupují do byznysu, který s největší pravděpodobností čeká nemalý rozkvět. Jen v loňském roce dosáhl hodnoty kolem 200 milionů dolarů s tím, že se letos počítá s 20procentním růstem. „Potenciál vidíme obrovský,“ vzkazuje Jaroslav Trojan z Credo Ventures. Mimo jiné i proto, že se do hry dostává internet věcí, které zmiňovaný trh potřebují.

Návrh designu procesorů

Jde o trh s nástroji pro takzvané aplikačně specifické procesory (ASIP). Ty dnes využívá velká řádka produktů, které běžně používáme – například televize, navigace, mobilní telefony a tak dále. Tento druh procesorů je navržen tak, aby mohl sloužit jasným, specifickým a úzce zaměřeným účelům. Na rozdíl od tradičního procesoru, který je univerzální a předem „není úplně jasné“, k čemu bude sloužit, je možné ASIP procesory na jeho úkoly jasně připravit.

Pokud tedy například výrobce potřebuje čip do své chytré televize, nemusí kupovat tradiční „robustní“ procesor, který umí mnoho různých funkcí a který zároveň může být drahý, zbytečně spotřebovávat energii a tak dále. Místo toho integruje model, jež si sám navrhne a upraví přesně pro potřeby oné televize. Problematiku hezky popisuje třeba tento dokument z univerzity v Oregonu.

CodasipCodasip | Codasip

Mladá brněnská společnost dodává nástroje, pomocí kterých je možné tyto ASIP čipy programovat a vkládat do nich ony požadované specifické funkce. Codasip nabízí kompletní rozhraní (framework), vlastní jazyk nazvaný CodAL a dokonce rovnou vyvíjí celá ASIP procesorová jádra. Firma mimo to nabízí vývoj designů mikroprocesorů na zakázku.

Noví investoři označují brněnský projekt za lídra na trhu a věří v jeho rychlý růst. „Codasip mění způsob, jakým jsou dnes aplikačně specifické procesy navrhovány,” myslí si Vladislav Jež z Credo Ventures.

Rozšíření vývoje v Brně, světová expanze obchodu

Peníze, které Codasip získal, budou využity na další vývoj, ale také zejména obchodní expanzi po světě. Společnost už založila pobočky ve Spojených státech a Evropě a ještě letos se chystá do dalších regionů.

Růst má také vývojářské jádro sídlící v Brně. V jihomoravské centrále aktuálně pracuje kolem 20 vývojářů s tím, že se jejich počet v blízké budoucnosti zdvojnásobí.

Codasip je další ukázkou úspěšného startupu, který původně vznikl na univerzitě (takzvaný spin-off). Spoluzakladatel a výkonný ředitel firmy Karel Masařík působí jako odborný asistent na Fakultě informačních technologií VUT v Brně, jeho kolega Tomáš Hruška na téže škole funguje jako profesor a proděkan. Podílníkem Codasipu je také společnost ApS Brno, se kterou Codasip spolupracuje.

Codasip nedávno vydal druhou verzi nástroje Codasip Studio. S nástrojem se mohou mimo jiné setkat studenti VUT FIT, kteří mají možnost pomocí něho procesory navrhovat. Akademická licence je k dispozici zdarma.