Zakladatelé BlackBerry chtějí dostat do reality technologii ze Star Treku

Ve Star Treku lékařský trikordér obvykle používal doktor McCoy

Ve Star Treku lékařský trikordér obvykle používal doktor McCoy Zdroj: NBC

Zakladatelé BlackBerry Mike Lazaridis a Doug Fregin se opět spojili, aby vložili sto milionů kanadských dolarů (1,9 miliardy korun) do projektu, na jehož konci by mělo stát diagnostické zařízení schopné rychle odhalit zdravotní potíže pacienta.

Peníze bude investovat nový fond Quantum Valley Investments, všechny zdroje nashromáždí jen Lazaridis a Fregin. Fond chce na trh dostat technologie, které už vyvíjejí laboratoře financované Lazaridisem, první přístroje budou hotové během dvou až tří let. Vlajkovou lodí výzkumu je zařízení, které bude podobné lékařskému trikordéru ze slavného seriálu Star Trek, přístroji stanovujícímu diagnózu neinvazivním způsobem.

„Lékařský trikordér bude úžasný, celá ta myšlenka testů krve, magnetické resonance – představte si, že tohle všechno můžete udělat pomocí jednoho jediného přístroje. To je možné jedině díky jeho citlivosti a rozlišení, které dostaneme z kvantových senzorů,“ řekl Lazaridis pro agenturu Bloomberg.

Fond zatím neupřesnil, které startupy bude podporovat, podle deníku Wall Street Journal se ale už dohodl s první společností. Kromě trikordéru investice zřejmě zahrnou i kvantovou kryptografii, kterou již používají evropské banky k zabezpečení převodů peněz. Brzy by se technologie mohla dostat i do Severní Ameriky, uvedl Lazaridis.

Lazaridis, který odešel z čela Research in Motion před 14 měsíci, stále zůstává členem představenstva firmy, která se dnes nazývá pouze BlackBerry. Vede také její inovační oddělení, ujišťuje ale, že práce ve firmě se nebude překrývat s jeho novými aktivitami. „Je to zcela nezávislý podnik,“ řekl s tím, že kvantová technologie má mnohem širší využití než jen v chytrých mobilech.

Zakladatel BlackBerry v uplynulých letech věnoval více než 200 milionů amerických dolarů vědeckým institucím v okolí Waterloo ve státě Ontarion, kde sídlí i BlackBerry. I dík jeho příspěvkům ve městě vzniká jedno ze světových center výzkumu kvantových technologií.