Zastavárny mizí z města

Porušení zákona stojí majitele zastaváren tisíce korun.

Za poslední tři roky se snížil počet zastaváren v Mladé Boleslavi z původních dvanácti na polovinu. Důvodů je víc. Zákon požaduje identifikaci prodávajícího, a tak odradil mnoho zlodějů jít do zastavárny. Další odrazuje vysoký úrok, který se pohybuje mezi čtyřmi až deseti procenty za týden. Třetí příčinou jsou zpřísněné kontroly státních orgánů a policie. „Kontroly v zastavárnách uskutečňujeme v posledních letech pravidelně,“ říká mluvčí magistrátu Hana Koišová. „Pracovníci živnostenského odboru je dělají ve spolupráci s městskou policií a Českou obchodní inspekcí. U problematických kontrol asistuje státní policie,“ říká Koišová.
Od začátku roku navštívili kontroloři zastavárny v Boleslavi patnáctkrát. V sedmi případech uložili blokovou pokutu v celkové výši jedenáct tisíc korun. Přestal být také zájem o elektroniku, kterou velké obchodní řetězce nabízejí na splátky bez navýšení.
Doba už není jako dříve. Tržby zastavárníků klesají. „Největší zisky přinášeli cizinci, ale ti už nemají co zastavovat,“ říká majitel zastavárny na Kozině Tomáš Nádvorník. „Přijeli do města za prací a do první výplaty zastavili, co mohli. Smlouvu chtěli napsat do dne výplaty, většinou patnáctého v měsíci. Pokud ale vyšlo datum na víkend, měli smůlu. Výplatu dostali až v pondělí, nedodrželi tak smlouvu, a tak mi zboží propadlo. Občas jsem se slitoval a poradil prodloužení zástavy do pondělí, ale to se mi stává tak jednou za pět let,“ dodává Nádvorník.
Cizinců vinou hospodářské krize hodně ubylo, protože nemají práci, a ti, co zůstali, nemají co zastavit.

Mobily se už nevyplácejí

„Pokud u mě najde majitel ukradenou věc, stačí, když člověk, který mi ji prodal, řekne policii, že ho o službu požádal nějaký člověk na ulici, protože si zapomněl občanku. V tu chvíli nelze nikoho potrestat, jen mně seberou vykoupené zboží. Kvůli sepsání protokolu jdu na policii třeba dvakrát týdně,“ dodává.
Ze zastaváren zmizely i mobilní telefony. Výrobci je opatřují čipem a policie je může podle signálu dohledat.
„Okradený by měl okamžitě využít bezplatné služby zablokování telefonního přístroje na kterémkoli oddělení policie,“ říká mluvčí Policie České republiky Ladislav Mareš. V takovém okamžiku se telefon pro zloděje stává bezcenným.

Velké zisky i pokuty

„V této branži jdete ode zdi ke zdi. Kolega vykoupil za sedm set korun zlatý prsten s briliantem. Prodal ho za dvaačtyřicet tisíc. Týden nato dostal pokutu od puncovního úřadu za zlatý náhrdelník, který měl pár dílků falešných, a on si toho nevšiml. Dostal pokutu pětadvacet tisíc korun a šperk zabavili,“ říká Nádvorník.
Výkup kol se už dnes také nevyplácí. Většinou jsou kradená a majiteli stačí obejít zastavárny. „Když přijde chlap v džínách a sandálech a chce zastavit „svoje“ kolo, vyženu ho, i když má občanský průkaz v ruce. S těmi bez občanky se ani nebavím. Musím si hlídat svůj zisk a zabavené zboží je prodělek jako hrom,“ říká Tomáš Nádvorník.