Zatmění slunce: Počasí v pátek bude přát pozorování

zatmění Slunce

zatmění Slunce Zdroj: ctk

V pátek nastane největší zatmění Slunce nad územím Česka, které lze mezi roky 2011 až 2026 vůbec pozorovat. Měsíc při něm zakryje přes 74 procent slunečního disku. Vzácnější už je jen úplné zatmění Slunce, které pro jedno místo na Zemi statisticky vychází jednou za 400 let. Počasí by navíc českým pozorovatelům zatmění mělo v pátek přát. Čeká je totiž jasná obloha a všeobecně výborné pozorovací podmínky, i když bude chladno.

V Česku se časy zatmění budou lišit v minutách. V Praze úkaz začne v 9:37, jeho maximální fáze pak nastane v 10:45 a skončí v 11:57. Například v Plzni však začne už v 9:35, zatímco v Ostravě až v 9:41 a skončí tak až dvě minuty po poledni. Čím více na západ, tím dříve zatmění bude. „Předpokládáme jasno. Ranní teplota ale bude blízko nule,“ sdělil mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák. Částečné zatmění Slunce budou moct Češi sledovat z celého území státu.

Úplné zatmění Slunce, které proběhlo 11. srpna 1999 a bylo viditelné z Evropy. Fotografie je pořízena z území Francie.Úplné zatmění Slunce, které proběhlo 11. srpna 1999 a bylo viditelné z Evropy. Fotografie je pořízena z území Francie. | Luc Viatour, CC BY-SA 3.0, wikimediaÚplné zatmění Slunce, které proběhlo 11. srpna 1999 a bylo viditelné z Evropy. Fotografie je pořízena z území Francie

Pozorovat zatmění pouhým okem je ovšem nebezpečné, vhodné nejsou ani sluneční brýle, upozorňují odborníci. Lidé si na hvězdárnách mohou koupit speciální brýle, použít lze také svářečské sklo hustoty 13 nebo 14. Filtr se musí přidat i k dalekohledu. Pokud lidé nemají podle očního lékaře Jaroslava Polišenského ochranné prostředky, měli by si raději zážitek nechat ujít, jinak by to prý mohlo být to poslední, co v životě pořádně viděli.

Úplné zatmění Slunce, které proběhlo 11. srpna 1999 a bylo viditelné z Evropy:

„“ řekl lékař.

V Česku se chystají veřejná pozorování

V řadě měst se chystají veřejná pozorování na hvězdárnách i na jiných místech, například před školami nebo na náměstích. Například Chomutov organizuje pozorování zatmění s odborným výkladem před základní školou Duhová cesta. Na jihlavském náměstí budou dalekohledy k dispozici před tamním muzeem. Otevřena školám a veřejnosti bude také hvězdárna Astronomického ústavu v Ondřejově.

Středoevropané nicméně zažijí jen částečné zatmění. Čím severněji, tím větší část slunečního kotouče bude zakryta. Na severu bude Měsícem zakryto 75 procent Slunce, na jihu to bude už jenom 70 procent. Jako úplné bude zatmění pozorovatelné v Severním moři. Nejdelší, asi tříminutové zatmění nastane zhruba 400 kilometrů od Islandu, sledovat jej bude možné také na Faerských ostrovech a Špicberkách.

Návod, jak pozorovat zatmění pomocí krabice od bot a pár domácích potřeb

Češi se letos mohou těšit ještě na jedno zatmění. Dne 28. září 2015 bude v ranních hodinách úplně zatmění Měsíce. Další zatmění Slunce, které se bude moct pozorovat z území ČR, bude opět částečné, ato 20. června 2021. Nejbližší úplné zatmění Slunce budou Češi moct pozorovat až 7. října 2135.

Zatmění Slunce
Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže jej částečně nebo zcela zakryje. Taková situace může nastat jen, pokud je Měsíc v novu. V případě úplného zatmění dochází na zastíněné části Země k výraznému setmění a ochlazení, kolem Měsíce zakrývajícího Slunce je vidět výrazná záře sluneční koróny, na obloze se objeví hvězdy i některé planety a jev mohou doprovázet také neobvyklé reakce zvířat. Tyto průvodní jevy v některých kulturách v minulosti vedly ke spojování události s náboženstvím a přisuzování mystických významů. V moderní době jsou však duchovní významy zatmění Slunce většinou odmítány v důsledku snadnosti pochopení jeho příčin.

převzato z Wikipedie CC BY-SA 3.0 Zatmění slunce