Zázračná voda, sjezdovka i strašidelná vila

Vrch Křemešník patří k mála místům, která nezklamou asi nikoho. Na své si tam přijde sportovec, milovník přírody i mystérií, věřící i dítě.

Křemešník coby dávné poutní místo a také vyhlídkový vrch lákal odnepaměti kdekoho. Svou výškou 768 metrů nad mořem zaujal před časem také lyžaře a ti zde vybudovali nejvýše položenou sjezdovku v kraji Vysočina. Milovníci lyžování tak mohou využít stálosti místní sněhové pokrývky i v týdnech, kdy jinde v kraji už jarní slunce sníh ze země odklidí.
Jaké jsou na Křemešníku novinky? V těchto dnech bude po krátké pauze znovu otevřen poutní hotel Křemešník. Současně bude nový nájemce provozovat přilehlou sjezdovku a lesní lezecký park.
„Sjezdovka je rozšířená, takže tam bude lepší komfort, také díky velké stálosti počasí a dostatku sněhu. Lyžaři budou mít skipasy a znovu chceme zavést i pobytové balíčky pro rodiny s dětmi s ubytováním, stravováním a skipasy. Podrobnosti ještě dolaďujeme,“ řekla nová nájemkyně křemešnického areálu Magda Vaňková.

Informace na webu

Manželé Vaňkovi mají s provozem podobného areálu zkušenosti, provozují také sjezdovku v Lukách nad Jihlavou. Na sjezdovce bude také lyžařská škola. Informace budou nájemci aktualizovat na www. skikremesnik.cz a později také na www.kremesnik.cz.
Oficiální otevření areálu plánují provozovatelé na 6. listopadu. Lidé mohou navštívit na Křemešníku nejen rozhlednu, ale v provozu bude i dětský hrací koutek s trampolínou, v případě dobrého počasí i lanové centrum.
Křemešník je vrch opředený legendami a obdivovaný i umělci. Sochař Josef Šejnost z blízkého Těšenova si tam nechal postavit bizarní vilu U Větrného Zámku, zvanou také „Havraní zámek“. Dům připomíná strašidelný zámeček, jeho věž zdobí skleněné sošky havranů. Autorem vily, postavené v letech 1930 až 1934 v historizujícím slohu, je architekt Kamil Hilbert. Návštěvníci si stavbu mohou prohlédnout jen zvenčí, obydlí je soukromým majetkem a není přístupné.
Dominantou barokního areálu nad vilou je chrám Nejsvětější Trojice, kde se každou neděli dopoledne koná mše svatá. Vrch patří k tradičním poutním místům, největšímu zájmu se těšil právě v barokní době.
Poutníci a věřící místo navštěvují dodnes. Přitahují je i tři křemešnické studánky, z nichž jedna má údajně zázračnou vodu. Na úpatí Křemešníku v minulých staletích dolovali stříbro, z jednoho pozůstatku staré štoly dodnes vyvěrá pramen vody. Ta plní studánku, ale jen v některých obdobích, zpravidla v zimě ve vánočním čase. V polovině léta pramen vysychá. Voda je slabě radioaktivní a obsahuje stopy stříbra. Snad proto je odedávna pokládána za léčivou. Podle jedné pověsti uzdravila rány těžce zraněného vojáka za třicetileté války.

Voda léčila choleru

Kaplička nad pramenem vznikla v roce 1689, reliéf nad vchodem jí doplnil 1939 sochař František Bílek. „Zdejší pranostika praví, že pokud voda teče ještě jednou na podzim, přijde válka. Vedle kapličky je v zemi patrná bývalá poustevna, nacházející se dnes v dezolátním stavu,“ napsal o poutním areálu na Křemešníku badatel Ladislav Vilímek.
Na vrchol kopce vede křížová cesta, která vznikla podle návrhu Antonína Theina.
Poutní kostel na vrchu vznikl na místě starší dřevěné kaple v letech 1651 až 1652. Okolní ambity jej doplnily roku 1734. Uprostřed jeho levé postranní kaple prý bylo srdce, připomínající epidemii cholery z let 1832 a 1866. „Tehdy prý přicházelo na Křemešník o hlavní pouti až šedesát tisíc lidí. Ukázalo se, že zdejší voda je jedinečným lékem proti choleře a byla proto dokonce v sudech vyvážena i do ciziny. Toho roku prý také vytékala v neobyčejně velkém množství,“ napsal Vilímek. Kněz a spisovatel František Bernard Vaněk napsal o Křemešníku v místním kraji oblíbenou knihu Na krásné samotě, ve které vycházel z činnosti zdejšího průvodce a učitele Josefa Zahálky.
Na vrcholu Křemešníku je stejnojmenná přírodní rezervace s naučnou stezkou. Strategický vrchol si z podobných důvodů oblíbili vojáci i milovníci vyhlídek. V roce 1993 tady turisté ve spolupráci s armádou zpřístupnili rozhlednu Pípalka s plošinou ve výšce čtyřicet metrů.

Praktické tipy

Křemešník se nachází šest kilometrů východně od Pelhřimova. Vrch je průsečíkem turistických tras žluté, zelené, modré i červené barvy. Východiskem může být Proseč pod Křemešníkem, Vyskytná, Sedliště, Nový Rychnov či Horní Cerekev. Pod Křemešníkem je zastávka autobusu na silnici mezi Pelhřimovem a Novým Rychnovem, případně Vyskytnou. Na Křemešník lze dojet i autem, při cestě od Nového Rychnova k Pelhřimovu je asi kilometr za obcí Sázava odbočka doprava.