Zbavit se jehel? Velmi složité

S taškou použitých injekčních stříkaček od léků obcházela Sedmička karlovarské lékárny. Neudala je v žádné.

„Zeptejte se svého lékárníka, jak máte likvidovat přípravky, které už nepotřebujete.“ Tuto poučku znají všichni lidé, kteří pečlivě studují příbalové letáky. Co když si ale lékárník neví rady? Takový případ se stal i novopečené mamince Petře z Karlových Varů. Během těhotenství doma nashromáždila igelitovou tašku po okraj plnou použitých jehel. Jejich obsah si kvůli ředění krve devět měsíců píchala. Injekční stříkačky jí ale nikde nechtěli vzít. Sedmička proto absolvovala turné po karlovarských lékárnách také, vybavená informacemi od karlovarských hygieniků. Podle nich musí mít každé zdravotnické zařízení své středisko na likvidaci takových odpadů, jakými použité jehly jsou.
„Odnést stříkačky zpátky do lékárny bylo to první, co mě napadlo. Nikde je ale nechtěli, že prý je jich moc a vzít mi můžou maximálně patnáct kusů,“ líčí svůj zážitek Petra.
Protože má doma malého potomka, svůj boj s lékárnicemi brzy vzdala. „Už jsem byla tak naštvaná, že jsem je chtěla hodit do kontejneru,“ vypráví. Igelitová taška tak skončila v redakci Sedmičky.

Horlivé diskuze

„Jé, vy toho máte. My vám to ale vzít nemůžeme,“ slyšeli redaktoři ve třech karlovarských lékárnách poté, co se kolem igelitové tašky strhla horlivá diskuze přítomných lékárnic. Jak se injekčních stříkaček zbavit, poradily redaktorům až v ústavní lékárně. Řešení bylo ovšem velmi pracné.
„Odřízněte z injekcí hrdlo a naskládejte je do PET lahví. Pak by vám je měli vzít všude. Jsou sice chráněné krytem, ale i tak bychom se při manipulaci s nimi mohly poranit,“ říká lékárnice. Zoufalí redaktoři proto začali shánět v centru města pilu a přemýšleli, zda jim úprava stříkaček zabere tři nebo spíš čtyři hodiny. Když šli kolem lékárny v ulici T. G. Masaryka, pokusili se jehly vrátit naposledy. „To my vzít asi nemůžeme,“ rozhodly nakonec lékárnice. Zřejmě zoufalé pohledy redaktorů jim vnukly myšlenku, aby je nabídly karlovarskému K-Centru. Tam redaktoři konečně uspějí.
„Víme, že lidé mají v některých lékárnách s odevzdáním injekčního materiálu problémy. Proto jim nabízíme naše služby, aby nemuseli platit náklady na likvidaci ze svého,“ říká Jana Huttová, vedoucí karlovarského K-Centra. Kontejnery, které v centru mají, slouží v první řadě nitrožilním uživatelům drog, kterým pracovníci mění použité jehly za nové. Tuto službu však vítají také diabetici i další lidé, kteří léky užívají nitrožilně. Nové jehly za použité samozřejmě nedostanou, protože je bez svého léku nevyužijí.
Když redaktoři odcházejí z K-Centra, cítí velkou úlevu. Taška byla těžká, ještě těžší bylo zbavit se jejího obsahu.