Zbraně budoucnosti. Americká armáda vyvíjí dělostřelectvo, které se obejde bez GPS

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČTK

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Americké dělostřelectvo připravuje revoluční systém samostatně naváděných raket. Bojové systémy by se v budoucnu měly naprosto obejít bez GPS. 

V osmdesátých letech jen málokdo, jestli vůbec někdo, docenil význam tehdy nového systému určení polohy GPS pro armádu. Původním účelem GPS bylo poskytnout americkým jednotkám možnost zorientovat se v nepřehledné situaci. Jenomže systém GPS a intenzivní miniaturizace elektroniky záhy vedli k objevení přesné GPS munice.

V dnešní době americká armáda používá řadu druhů přesné munice, od GPS pum až po GPS dělostřelecké granáty. Díky GPS navigaci zvládne jediný kus munice tolik práce, že k tomu byly dříve nutné celé salvy.

Pokud jde o dělostřelectvo, US army používá 3 hlavní typy GPS naváděné munice: 155mm dělostřelecký náboj M982 Excalibur, GPS systém pro „hloupé“ 155mm dělostřelecké náboje XM1156 Precision Guided Kit a 227mm řízenou střelu GMLR.

Soudobá americká armáda očividně na systém GPS velmi spoléhá. To dělá ze sítě GPS atraktivní cíl pro protivníky. Kriticky významné GPS satelity mohou být zničeny na oběžné dráze anebo vyřazeny z provozu protivníkem, který má přístup do kosmického prostoru.

Americká armáda proto vyvíjí dělostřelectvo, které bude schopné operovat s přesností srovnatelnou se systémem GPS – ale v prostředí bez podpory GPS. Program Precision Guidance Kit – Modernization zatím obestírají dohady a utajování. Doposud není úplně jasné, o co vlastně jde.

Podle komentátorů jde zřejmě o kolekci programovatelných rádiových sítí, komunikačních technologií a navigačních technologií. Jedním z možných přístupů je na bojišti zprovoznit rádiové sítě, s nimiž je možné přesně určit polohu triangulací.

Takové sítě vlastně nahradí satelitní síť pozemními vysílači signálu. Problém je ale v tom, že pozemní vysílače mají, na rozdíl od satelitů na oběžné dráze, relativně malý dosah. A když na to přijde, tak mohou být také rušeny, stejně jako satelitní signály.

Zatím vše nasvědčuje tomu, že neexistuje jedno magické řešení pro navigaci a zaměřování cílů, které by jako mávnutím kouzelného proutku nahradilo vyřazenou GPS navigaci. US Army bude i nadále spoléhat na GPS navigaci, ale zároveň bude mít po ruce další možnosti, které použije v případě potřeby jako nouzový plán.


Další zajímavé články ze světa vědy a techniky najdete na webu vtm.zive.cz >>>