Zchátralé Baťovo impérium se probouzí. Ale hodně pomalu

Areál Svitu postupně přichází k životu. Mají v něm vzniknout kulturní centra, obchody i sídla firem.

Desítky budov bývalého Baťova impéria jsou zdevastovány. Bude stát ještě spoustu peněz, aby jednou mohly znovu sloužit lidem. Od konce května je však obnova rozsáhlého areálu zase o něco blíže cíli. Dvacet budov a pozemků má po aukci nové majitele, kteří za ně zaplatili dohromady šedesát milionů korun. Město se teď chce s vlastníky nemovitostí pustit do oživování areálu.

Nové silnice

„Připravíme společný projekt, na kterém bude spolupracovat i kraj. Pokusíme se pro bývalý Svit získat evropské peníze,“ oznámil zlínský radní Martin Janečka. Dělníci by tam tak měli v dohledné době začít opravovat inženýrské sítě a silnice. Právě špatnou dopravní obslužnost chce město vyřešit ze všeho nejdříve. „Už jsou hotové plány nové křižovatky mezi 51. a 61. budovou. Křižovatka otevře areál z třídy Tomáše Bati,“ uvedl náměstek primátora Miroslav Šenkýř.

Situaci kolem bývalého Svitu bedlivě sledují zlínští architekti. Varují hlavně před tím, aby areál neztratil kvůli chystaným změnám svůj původní charakter. „Je to zcela unikátní místo. Při jeho obnově se musí velmi pečlivě ohlídat jedinečný ráz industriální funkcionalistické architektury,“ prohlásil například architekt Ivan Bergmann. Ten podobně jako další odborníci doporučuje, aby alespoň část areálu sloužila k bydlení. „Jinak hrozí, že areál nebude odpoledne a večer dýchat,“ soudí Bergmann.

Stejný názor mají i mnozí majitelé obchodů v bývalém Svitu i lidé pracující v areálu. Ve večerních hodinách a o víkendech jsou teď totiž ulice mezi budovami zcela vylidněny. „Po čtvrté hodině už je tu mrtvo. Bohužel nám v poslední době tržby spíše klesají,“ říká Oldřiška Trojancová, která prodává v obchodě se zdravou výživou ve 22. budově. Podobnou zkušenost má i Zuzana Němcová, která vlastní obchod s hudebninami u vstupní brány do Svitu. „Pokud nebudou v některých budovách byty, bude to tu skutečně mrtvé město,“ říká Němcová.

Pět největších „hráčů“

Tovární areál velké obuvnické firmy dlouhá léta chátral kvůli složitým majetkoprávním vztahům. Ty se však postupně vyjasňovaly, a nyní tak o budoucnosti obřího komplexu budov rozhoduje pět největších „hráčů“. V první řadě je to zlínský magistrát, který vlastní kompletní infrastrukturu areálu. Krajskému úřadu zase patří několik budov, z nichž dvě hodlá v budoucnu proměnit na nové sídlo krajské galerie, knihovny a muzea.

Do plánů se Svitem má co mluvit i společnost Obchodní centrum Zlín, která je vlastníkem deseti budov a pozemků o rozloze přesahující čtyřicet tisíc čtverečních metrů. „Na rozvoji areálu budeme určitě spolupracovat,“ prohlásil už před časem předseda představenstva Obchodního centra Martin Jarolím. O to, aby ulice v bývalém Svitu ožily, se zčásti postará i zlínská Univerzita Tomáše Bati. Také ona totiž hodlá výrazně promluvit do podoby chátrajícího areálu. „V místě bývalého koupaliště Baťák bychom rádi postavili laboratoře technologické fakulty. Na projekt chceme získat peníze z Evropské unie,“ uvedl rektor školy Ignác Hoza.

Do projektu oživení bývalého Svitu vstupuje i Sdružení podnikatelů Baťova areálu. Jeho členy jsou velké firmy podnikající v areálu, například teplárna Atel Energetika, Kovárna VIVA nebo výrobce pneumatik Mitas.

Jaký je váš názor na budoucnost areálu bývalého Svitu? Co by v něm mělo vzniknout? Zajímá nás váš názor. Napište nám na e-mail redakcezlin@mf.cz.