Jak na pitný režim: Kolik sklenic vody představuje „denní optimum“?

Jak na pitný režim: Kolik sklenic vody představuje „denní optimum“?

Jak na pitný režim: Kolik sklenic vody představuje „denní optimum“? Zdroj: Aqua Mechanical, CC BY 2.0

Taky už máte plné zuby všech těch doporučení, podle kterých byste denně měli vypít mnohem víc tekutin, než zvládnete? Pak pro vás máme dobrou zprávu – existují i odborníci, kteří dospěli k úplně jinému závěru. Konkrétně k tomu, že prostě stačí naslouchat svému tělu.

Jinak řečeno, nutit se do konzumace vody, čajů, džusů... jen kvůli tvrzením o bezpodmínečné nutnosti dodržovat pitný režim, nemusí být úplně nejlepší nápad. Ve chvíli, kdy se nám začne obtížněji polykat, bychom se měli zamyslet, zda nejde o jasný signál toho, že už máme dost. Tento předpoklad nejenže dává smysl intuitivně, ale navíc ho potvrdili například vědci z australské Monash University.

„Pokud budeme dělat to, co požaduje naše tělo, pak to pravděpodobně budeme dělat správně – prostě to chce jen pít podle žízně a ne podle nějakého složitého rozvrhu,“ konstatoval vedoucí výzkumník Michael Farrell.

Ne každý si uvědomuje, že nadměrné pití nám může způsobit nemalé zdravotní problémy. I úplně obyčejnou vodou se totiž lze intoxikovat. A případů, kdy tato otrava způsobila smrt, není právě málo...

„Byly zaznamenány kauzy, kdy bylo účastníkům maratónů řečeno, aby se nalívali vodou a ti za určitých okolností zemřeli, protože tato doporučení otrocky následovali a vypili daleko více, než potřebovali,“ řekl Farrell. Dodal však, že zejména starší lidé často nepijí dostatečně a proto rozhodně není na škodu, když této oblasti věnují zvýšenou pozornost.

Badatelé mj. požádali 20 dobrovolníků, aby kvantifikovali úsilí nutné ke spolknutí vody poté, co za 1) nejprve cvičili a měli žízeň a za 2) když byli přesvědčeni o tom, že už toho vypili zbytečně moc. Ve druhém případě bylo zapotřebí vyvinout zhruba třikrát větší úsilí než v prvním. To ukazuje, že náš organismus dokáže regulovat spotřebu tekutin tím, že ztíží jejich příjem – což koresponduje s hypotézou Farella a jeho spolupracovníků, podle níž po požití postačujícího množství vody dojde k inhibici trávícího reflexu.

Článek vyšel na serveru VTM >>>