Zedničtí učni dostanou stipendia tři až pět set korun měsíčně

Získat práci bez praxe je v některých oborech složité. U těch, kde ubývá zájem, získají učni příspěvky od Jihočeského kraje.

Třiadvacetiletá kadeřnice Lucie Máchová nestříhá a neonduluje v kadeřnickém salonu nebo studiu. Kufřík s nůžkami, hřebeny a kartáči za zhruba deset tisíc korun jí leží už pět let ve skříni. Dělá servírku.

„Bavilo by mě dělat v nějakém salonu. Ale není to tak jednoduché. Všude chtějí živnostenský list a praxi. Já neměla ani jedno. Jenže jak mám mít praxi, když mi nikdo nedá šanci, abych ji mohla získat,“ popisuje mladá žena.

Firma má své učně

Majitelky zavedených kadeřnických salonů se shodují, že praxe a živnostenský list jsou určitě důležité. Po škole to mají sice absolventky těžší, úplně bez šance ale nejsou. Mohou pracovat už při studiu, zvyšovat si znalosti, zúčastňovat se různých soutěží.

Zaměstnavatelé mají zájem o absolventy strojírenských oborů, kuchaře, číšníky,
truhláře, zedníky nebo prodavače.

„Problém je v řadě případů v kvalitě těchto absolventů a jejich znalostech, proto si zaměstnavatelé vybírají,“ říká Jiří Dráb z píseckého úřadu práce.

To potvzuje i ředitel píseckého středního odborného učiliště Václav Hanus.
„Dřív byla ve velkých truhlárnách pásová výroba a tu i absolvent zvládal bez problémů. Dnes jsou spíše drobní podnikatelé s vlastní dílnou a složitější zakázku někteří kluci nezvládnou. Pak radši změní povolání,“ popisuje Hanus.

Řemeslo, praxi i jistotu zaměstnání mají učni, kteří se upsali písecké stavební firmě Kočí. Během učiliště jsou ve stipendijním programu na podporu učňů ve stavební výrobě – Kočí Junior. A firma si je připravuje prakticky pro sebe. Hlavně zedníky a tesaře. Po vyučení dostanou pracovní smlouvu na tři roky, a práci tak mají jistou.

Podle ředitele firmy Radka Kočího ve stavebnictví vyučení kluci chybí. „Generace dobrých řemeslníků a pracantů stárne, proto jsme si dali za cíl přivést do naší firmy mladou krev, která tyto odcházející lidi nahradí ve stávající, to znamená dobré kvalitě,“ vysvětluje podnikatel.

Firmy i pracovníci úřadu práce se shodují, že dalším problémem dnešní doby je i nezájem o některé vyuční obory a snaha dětí vystudovat střední školu. I za cenu toho, že po maturitě nebude jednoduché najít uplatnění. Přitom řemeslníci jsou na trhu práce žádanější.

Tuto situaci se snaží řešit i kraj. Tím, že začne od 1. září 2010 učňům vyplácet měsíční stipendia ve výši od tří do pěti set korun a další odměny za studijní výsledky.

Program se má týkat oborů zámečník, nástrojář, obráběč kovů, lakýrník, pekař, čalouník, klempíř –stavební výroba, tesař, zedník, pokrývač, farmář, kominík.