Zelená oáza se skrývá v srdci Ostravy

Na březích slepého ramena Odry lze zahlédnout ledňáčka říčního nebo skokana zeleného.

Jarní počasí k procházkám do přírody vysloveně vybízí. A není třeba jezdit daleko za město. Jen kousek od Svinova se kolem řeky Odry rozprostírá poměrně málo známá přírodní rezervace Rezavka se svou tři kilometry dlouhou naučnou stezkou.
„Toto území bylo vyhlášené za přírodní rezervaci v roce 1998 na návrh pracovníků Stanice přírodovědců v Porubě kvůli ochraně ohrožených druhů, které tam jsou, především lilie zlatohlavé,“ uvádí vedoucí stanice Jan Mayer.

Obyvatelé lužního lesa

Středem rezervace o rozloze asi čtyřiaosmdesát hektarů, prochází slepé rameno řeky Odry a napájecí strouha rybníka. V okolním lužním lese se daří mnoha ohroženým druhům rostlin a živočichů.
„Usadil se zde čolek velký a skokan ostronosý. Oblast je zajímavá i pro znalce a milovníky hub. V sezóně tu roste ohnivec rakouský, šťavnatka narudlá, bělochoroš jabloňový, ostropórka lužní, pevník kaštanový a další,“ vyjmenovává Mayer.
V rákosí hnízdí mnoho ptáků, při troše štěstí může návštěvník zahlédnout rákosníka velkého, cvrčilku říční, lysku černou nebo dravce pochopa rákosního. Loví zde také rybák obecný. V lesním porostu může spatřit i datla černého, žlunu zelenou, strakapouda malého a další ptáky. Celkem v rezervaci žije sto dvacet sedm druhů ptáků, z toho třiaosmdesát jich tam hnízdní.
„U vody můžeme spatřit dokonce létající drahokam - ledňáčka říčního,“ doplňuje Mayer.

Polanský les

Na jaře většinu plochy v lužních lesích pokrývá česnek medvědí a v době květu to vypadá, jakoby koncem dubna znovu nasněžilo.
Na přírodní rezervaci Rezavka navazuje za Polaneckou spojkou další přírodní rezervace - Polanský les, který je už součástí Chráněné krajinné oblasti Poodří. Loni v listopadu byla znovu obnovená naučná stezka, na které je rozmístěných deset informačních tabulí s popisem rostlin a živočichů této přírodní rezervace.

Naučná stezka Rezavka

Délka: tři kilometry po lesních cestách
Začátek: ulice Rudná, zastávka U korýtka
Konec: železniční most Polanecké spojky
Zaměření: přírodně historický okruh
Typ stezky: pěší
Náročnost: lehká
Čas prohlídky: asi tři hodiny