Ženy se do mateřství nehrnou. Rodí ve zralém věku

Porodit dítě ve dvaceti a pak si užívat? Nebo se zaopatřit a nechat mateřství na později? Co žena, to názor.

Přerovsko/ Už 777 maminek letos porodilo v Přerově. Boom z let předchozích je ale na ústupu. „Husákovy děti“ odrodily, nyní přicházejí na řadu populačně slabší ročníky. Přesto jeden trend už pár let přetrvává. Ženy se do mateřství v nízkém věku tolik nehrnou a mnohé rodí až po třicítce. Ani porodníci ale nedokáží jednoznačně říct, jestli je to dobře, nebo špatně. Sedmička přináší příběhy tří matek. Jedna se pro mateřství rozhodla v devatenácti. Druhá ve třiceti. Třetí si troufla mít dítě po čtyřicítce. Ani jedna své volby nelituje.

Po maturitě

Chodili spolu už na střední škole. On si pak šel odkroutit vojnu, ona nastoupila do práce. Trávili spolu každý opušťák. Po Vánocích roku 1991 zjistila, že je těhotná. Následoval dopis na vojnu a svatba. Dva někdejší spolužáci začali nosit stejné příjmení Hebnarovi a ze dvou byli do podzimu tři. Neměli ještě ani dvacet let, když se jim narodila dcera Monika. Přesto situaci zvládli. „Měli jsme zázemí obou rodin. Bydleli jsme u rodičů a díky jejich nekonfliktním povahám nevznikaly žádné rozepře. Navíc jsme se postupně dali do opravy domu po babičce. Byla jsem tehdy s dcerou hodně sama, protože manžel pracoval na domě, ale brala jsem to jako nutnost. Když měla malá Monika dva roky, stěhovali jsme se do nového,“ vzpomíná Martina Hebnarová. Krátce poté přišla do rodiny druhorozená dcera Martina. „Nechtěli jsme mít mezi dětmi velký věkový rozestup, proto jsme se rozhodli, že to vezmeme tak trochu hopem. Byla jsem s dětmi doma skoro sedm let a naplno se jim věnovala. Abychom na tom byli finančně líp, jezdil manžel přes týden na montáže a vracel se domů jen na víkendy. I když se mi stýskalo, i tohle jsme překonali,“ říká Martina Hebnarová. Toho, že tak brzo spadla do mateřských povinností, ani s odstupem let nelituje. „Je sice pravda, že v době, kdy si jiné spolužačky užívaly života, tak já už jezdila s kočárkem, ale teď zase máme s manželem více volnosti, protože holky už nám odrostly. A když vidím některé své vrstevnice s malými dětmi, tak si říkám, jak je fajn, že my už máme děti vypiplané,“ konstatuje.

Třicítka? Akorát

Mít dítě okolo třicítky je podle některých odborníků nejvhodnější doba. To potvrzuje i čtyřiatřicetiletá Milena Výstřelová, která v neděli 27. září porodila v Přerově svou druhou dceru. „Doma máme už čtyřletou Rozárku, teď k ní přibyla ještě Amálka. Takhle jsme to s manželem chtěli. Já se do třiceti let cítila na dítě nezralá, proto jsme rozhodnutí oddalovali. Touha mít dítě se opravdu dostavila až ve třiceti,“ říká Milena Výstřelová. Vdaná je už osm let a s mužem si v průběhu čtyřletého bezdětného manželství užívala života. „Cestovali jsme, budovali domov a vydělávali i peníze na to, abychom děti zabezpečili,“ podotýká čerstvá maminka.

Dítě po čtyřicítce

Nikdo by jí nehádal, že za dva roky oslaví padesátku. Vypadá mladší než její vrstevnice. Ona sama tvrdí, že za její pohodu vepsanou do tváře může i něco víc než jen dobře namíchané geny. Čtyřletá dcera Anetka.
Ta se narodila Věře Pitnerové z Přerova až ve čtyřiačtyřiceti letech. V době, kdy některé spolužačky už začaly rozmazlovat první vnoučky, si ona pořídila miminko. A bystrá culíkatá holčička s tmavýma očima vrátila své mamince tak trochu mládí. „Moc jsme si ji s přítelem přáli. A tak si teď rodičovství opravdu užíváme. Určitě je to jiné, než když je vám osmnáct, nemáte peníze a mnohdy ani myšlenky na výchovu dítěte,“ tvrdí Věra Pitnerová.
Svým pozitivním přístupem už přesvědčila i další ženy, aby si „na stará kolena“ pořídily a užily dítě. Zároveň ale přidala doušku o tom, že se budou muset po čtyřicítce obrnit i krunýřem - úšklebky některých lidí totiž mohou být tvrdým úderem. „Mám za sebou jednu nemilou zkušenost. Byla jsem v osmém měsíci, šla si do přerovské porodnice domluvit termín porodu a lékař se mě s despektem zeptal, jestli chci opravdu v tomhle věku porodit dítě. Dotklo se mě to. Vzala jsem si papíry a šla raději rodit do Olomouce,“ vzpomíná Věra Pitnerová. Druhým dechem ale dodává, že nemá v úmyslu vrhnout špatný stín na přerovskou porodnici. „Bylo to podle mne jen profesní selhání jedince,“ podotýká.
Není ale typickou matkou, která by si až po čtyřicítce uvědomila, že biologickým hodinám dobíhají poslední minuty. Z prvního manželství má syna Iva – ale ani toho neměla brzo. „Narodil se mi v pětadvaceti, to už některé stejně staré kamarádky pomalu vedly děti do první třídy. Začátkem osmdesátých let bylo běžné, že holky rodily ve dvaceti,“ říká Věra Pitnerová. Pozdní mateřství jí ale dalo možnost znovu se vrátit do kouzelného dětského světa

Primářka: Maminky nad třicet jsou klidné a vyrovnané
Přerov | Jarmila Repovská je primářkou přerovského porodnicko-gynekologického oddělení. Když začínala před dvaadvaceti lety praxi lékařky, většina žen rodila okolo dvaceti let a platilo, že později měly děti jen vysokoškolačky. Dnes už na vzdělání nezáleží. Ženy se rozhodly, že budou zakládat rodiny ve zralejším věku.

Co je podle vás důvodem tohoto trendu?
Společnost je dnes jinde než třeba před dvaceti lety. Řada žen se věnuje studiu, cestuje, touží po soběstačnosti, finančně se zajistí a teprve pak začne uvažovat o rodině. Později rodí i ženy, které mají nového partnera, s nímž touží začít nový život. Výjimkou nejsou ani maminky, které jsou zabezpečené, děti jim odrůstají a ony ještě zatouží starat se o další dítě. Roli může hrát i fakt, že medicína dnes nabízí ženám genetické vyšetření plodu. Pokud perspektiva není dobrá, nabízí možnost těhotenství šetrně ukončit. Takovou volbu ženy dříve neměly. Pokud se včas zjistí, že by se narodilo postižené dítě, většina žen se rozhodne ho nedonosit.

V Přerově letos k 1. říjnu rodilo už 777 žen. Kolik z nich spadá do kategorie „starší maminky“?
Z tohoto počtu bylo 127 rodiček starších pětatřiceti let. A třiadvacet z nich přivádělo na svět své první dítě. Dokonce jsme letos měli v porodnici dvě maminky, které rodily v šestačtyřiceti letech. Není to nic neobvyklého a domnívám se, že bude přibývat žen, které se rozhodnou mít dítě později. Ze své zkušenosti mohu říci, že maminky nad třicet let jsou pohodové, klidné, vyrovnané.

Jaká rizika přináší těhotenství po pětatřicítce? Šedesát procent žen, které měly nad třicet pět let, porodilo spontánně. Zbylých čtyřicet procent přivedlo na svět dítě operačně, protože porod nepostupoval tak, jak měl.