Živá zahrada

Třezalka tečkovaná je poseta malými póry, aby absorbovala maximum sluneční energie.

Třezalka tečkovaná je poseta malými póry, aby absorbovala maximum sluneční energie. Zdroj: Pavla Kralova

Redaktorka ZENu navštívila zahrady a pole světoznámé německé firmy Weleda, kde vyrábějí kosmetiku čistě na přírodní bázi. Poznala tak filozofii, podle které léčivé rostliny dokážou motivovat tělo, aby se uzdravovalo samo.

Byly to nejstarší ženy v komunitě, které znaly byliny a uměly je používat na všelijaké bolesti a nemoci,“ říká Andrea Horn-Straub a vede mě rozlehlou zahradou. Vysvětluje mi, kde se vzal název firmy Weleda, po jejímž pozemku se v německém Schwäbisch Gmünd asi pět hodin od českých hranic právě procházíme. Do zelení protknutého areálu zahrad jsem přijela v jednom ze světlých dubnových dní. Barva oblohy je azurově modrá a slunce svítí tak, že nepřestávám myslet na pěšinku na hlavě, která už bude lehce spálená, stejně jako můj nos a čelo.

Zahrady už dvacet let spravuje Andrein manžel. Jsou široké 20 hektarů a ožívá na nich více než 250 různých druhů rostlin, ošetřovaných podle směrnic biodynamického zemědělství, což znamená, že k výrobě konečných produktů jsou používány nejčistší možné přírodní suroviny. Všechny rostliny bezprostředně po sběru putují do výroby. Součástí areálu je i tinkturovna, kde se byliny suší a macerují. „Minulé léto jsme během dvou týdnů ručně sklidili čtyři tuny květů měsíčku lékařského,“ říká s nadšením Andrea.

Hned u vjezdu stojí cosi, co není v tom svitu téměř vidět. Je to zrcadlová věž. Obloha se v ní odráží tak, až máte pocit, že celá dvacetimetrová konstrukce je jakoby neviditelná. Kousek od ní rostou břízy, přičemž každá z nich byla zasazena za jedno dítě narozené ve Weledě. „V této tradici naši zaměstnanci pokračují, a tak tu časem asi vyroste pořádný březový háj,“ říká energická Andrea a dodává, že bříza je u nich velmi ceněný strom. Má mělké kořeny rozprostřené do velké plochy se schopností nasávat enormní množství vody. Když odříznete kus větve nebo jen dloubnete do kmenu, voda bude ze dřeva crčet. A právě ta voda, které urostlý strom dodá bez problémů i 50 litrů, má velmi účinné vlastnosti. Stimuluje růst vlasů, uklidňuje vlasovou pokožku a odstraňuje lupy.

„Pomáhá uvolňovat toxiny v těle. Jejím pitím se toxické látky rozpouštějí a vylučují z těla. Používá se také při léčbě celulitidy. Zevní masáží působí na minimalizaci charakteristických hrbolů, které se u žen tvoří zejména v oblasti třísel, hýždí a břicha.“ Mimochodem, lístky na výrobu březových produktů dovážejí do Weledy z českých Kašperských Hor. „Snažíme se být v produkci co nejsoběstačnější. U dovážených surovin kontrolujeme kvalitu vodních zdrojů v okolí, provádíme rozbor půdy, a tak můžeme vyloučit veškeré nežádoucí chemické látky, které by mohly narušit čistotu rostliny. Sami se v produkci rostlin snažíme šetřit s vodními zdroji. Plodiny pěstujeme udržitelným způsobem, snažíme se o globální přístup a edukaci v oblasti ekologického zemědělství.“

Weleda vykupuje exotičtější suroviny, jejichž pěstování není v našich přírodních podmínkách možné, výhradně z farem, kde je pěstují udržitelným způsobem. A s každým jednotlivým pěstitelem se osobně znají. „V našich laboratořích pak dané suroviny zkoumáme. A může to trvat i roky, než začneme s někým spolupracovat,“ říká hlavní produktová specialistka Lilith Schwertle. Weleda spolupracuje s mnoha dodavateli po celém světě. Například slunečnicový olej získávají z Maďarska, santalové dřevo ze Srí Lanky a Nové Kaledonie, certifikovaný fair trade sezamový olej z Ugandy a Mexika, růžový olej z Turecka, levanduli z Moldávie, arganový olej a vzácný olej z neroli, na jehož jedinou kapku potřebujete 80 000 lístků, z Maroka.

„Jsme partnerem malé mandlové farmy ve Španělsku, od níž vykupujeme pouze takové mandle, které nemají pravidelný tvar, a nehodí se tak na prodej s cílem konzumování. My z těch mandlí lisujeme olej, který je základem mnoha našich produktů,“ říká Lilith. Samotné oleje se získávají extrakcí rostlinného materiálu (kořenů, listů, květů či plodů) lisováním nebo destilací vodní párou, při které pára cirkuluje pod tlakem přes rostlinný materiál a uvolňuje tak esenciální oleje. Mají blahodárné účinky na tělo i na psychiku člověka. Moc dobře to věděla i Kleopatra, kterou prý muselo na jejích výpravách doprovázet 500 oslic, aby nebyla ohrožena koupel, z níž se pokaždé vynořila s pocitem, že je o několik let mladší.

Jelení jazyk patří mezi ohrožené druhy. Dříve se věřilo, že jeho užíváním si můžete zajistit neviditelnost.Jelení jazyk patří mezi ohrožené druhy. Dříve se věřilo, že jeho užíváním si můžete zajistit neviditelnost. | Pavla Kralova

Chcete-li to zkusit, připravte si 2–3 litry oslího mléka. Nedisponujete-li stádem oslic, zajděte si pro co nejčerstvější kravské mléko. Nalijte jej do vany napuštěné horkou vodou a přidejte dvě lžíce mandlového oleje. Ten obsahuje vitaminy A, E, F a minerály jako draslík, vápník, hořčík, fosfor, kyselinu olejovou, linolovou a palmitovou. Svým složením je mandlový olej velmi podobný lidské pokožce, takže je vhodný pro ekzematiky a lidi s citlivou pletí.

„Všechny naše obaly se dají recyklovat a volíme je tak, aby nedocházelo k nežádoucím reakcím s produktem. To by mnohdy mohlo celý výrobek kontaminovat,“ říká Lilith Schwertle.“

Marcus Tullius Cicero řekl, že pod vedením přírody nemůžeme nikterak pochybit. A přesto jsme se jí vzdálili. Léčivé rituály, kdy se o rostliny pečovalo jako o živé bytosti, aby se pak jejich květy nebo plody sbíraly za svitu úplňku po horkém slunečném dni (protože tak do sebe mohly nasát nejvíc energie), jako by v dnešním modernizovaném světě léčeném farmaceutickým průmyslem pozbývaly smysl. Proč málokdo skutečně věří, že třezalka je na spánek v mnoha případech účinnější než prášek na spaní, že saturejka pomáhá na bolavý žaludek, květy z divizny mírní kašel a řebříček vám pomůže zahojit ránu? S počátkem průmyslové revoluce se člověk od přírody oddělil.

Když v roce 1921 v kantonu Basilej vyvíjel filozof Rudolf Steiner první farmaceutické výrobky k léčbě těla i duše, netušil, že o téměř století později budou jeho pečlivě vytvořené receptury ožívat v produktech firmy, která má dnes přes 2000 zaměstnanců po celém světě a vyrobí více než 61 milionů produktů ročně dostupných v 52 zemích. A to nejen krémů a olejů, které známe z bioprodejen, ale zároveň celostních léčiv, která jsou v Německu velmi populární a v tamních lékárnách lehce sehnatelná. Principy výroby tkví v následování Steinerova antropozofického přístupu v medicíně, tedy že tělo a duše na sebe působí navzájem. Antropozofický lékař pomáhá nemocnému najít příčinu nerovnováhy v jeho těle, ale zároveň i v jeho vztahu k celému životu a osudu. Tenhle přístup se dnes objevuje v podobě stále rozšířenější homeopatické léčby, center specializujících se na tradiční čínskou medicínu nebo v ordinacích psychosomatické medicíny Jana Hnízdila či Heleny Máslové.

Okolo roku 1920 se v Arlesheimu ve Švýcarsku rozhodli tři nadšenci založit Klinický a terapeutický institut, který využíval metody antropozofické medicíny k léčbě svých pacientů. Rázná Ita Wegmanová, žena s výrazně světlýma očima a dlouhými vlasy ležérně vpletenými do drdolu, se ujala řízení institutu, zatímco Rudolf Steiner se svým žákem, chemikem Oskarem Schmiedelem, vyvíjeli první farmaceutické přípravky, jejichž koncepce zůstává základem pro léčiva firmy Weleda dodnes: lék by měl poskytnout klíčové podněty pro rozvinutí léčebných sil organismu. Před 20 lety používala firma na výrobu léčiv okolo 5000 původních receptů, dnes jich je stovka. „Některé rostliny vyrostou jen jednou za několik let nebo plodů máme málo, takže bychom nebyli schopni vyrobit adekvátní množství léčiv,“ říká Lilith.

Harmonie půdy

Jdeme s Lilith a Andreou dál do areálu zahrady, kde se na malých plochách vyhřívají různé byliny, mezi kterými houpavě chodí kachny a sezobávají nežádoucí škůdce. „Všechna semínka sbíráme, sušíme a na jaře je necháváme ve skleníku vzklíčit,“ říká Andrea a ukazuje na rozsáhlý skleník, za jehož okny rostou palmy, citrusy, granátová jablka a další exoticky vypadající stromy a keře. Je tam také mohutný stůl, kterému místní říkají „školka“. V maličkých květináčích se tam na jaře rodí 120 000 rostlinek. Na světě vymírají rostlinné druhy po jednom za každou minutu, a tak v zahradách Weledy pěstují třeba vzácný jelení jazyk, který je zařazen na Červený seznam ohrožených druhů.

Kachny jsou v přední části zahrad volně puštěné a sezobávají nežádoucí škůdce.Kachny jsou v přední části zahrad volně puštěné a sezobávají nežádoucí škůdce. | Pavla Kralova

„Dříve se využíval jako léčivka a byl opředen tajemnými pověstmi. Věřilo se, že výtrusy téhle kapradinovité rostliny mohou zajistit neviditelnost. Od antiky se jelení jazyk užíval při průjmu, úplavici a problémech močových cest,“ vysvětluje Andrea. Dojde k velké kádi s vodou, ze které vytahuje mohutný kravský roh se svérázným vysvětlením: „Do tohoto rohu se brzy na podzim dává kravský trus. Roh zakopeme hluboko do země a on do sebe přes zimu díky všem procesům, které uvnitř pracují, pojme život a energii z okolí. Na jaře pak roh vykopeme a jeho obsah rozmícháme v množství vody.“ Andrea krouživými pohyby imituje míchání směsi, která se na jaře rozlévá na rostliny, a poskytuje jim tak sílu a energii předešlého léta. Už Rudolf Steiner tvrdil, že jedině půda „živá“, udržovaná v harmonii, je schopna plodit zdravé rostliny.

Vracíme se k hlavnímu vchodu a slunce zapadá za horizont lánů měsíčků a petrklíčů. Andrea po cestě ještě utrhne větvičku třezalky tečkované. Ukazuje maličké póry, kterými je zelená část rostliny pokrytá. Jedině tak prý dokáže nasát obrovské množství energie ze slunečního svitu a má pak magickou i ozdravnou moc. „To ale funguje pouze tehdy, pokud se o ni dobře staráte,“ říká.

Bylinkové zahrady

Okolo nás je více zahrad, které vytvořily firmy, aby měly kontrolované, ekologicky pěstované rostliny.

Bylinné zahrady firmy Botanicus ve středočeské obci Ostrá byly založeny roku 1999. Pěstování rostlin, bylin, ovoce a zeleniny ve vlastních zahradách je základem výroby extraktů, výluhů a olejů používaných pro výrobu různých kosmetických produktů. Součástí areálu je i kouzelné centrum řemesel.

Zahrady Wala značky Dr. Hauschka se nachází v horách švábského regionu u městečka Eckwälden. Rostliny tam pěstují systémem biodynamického udržitelného zemědělství a stejně jako Weleda vychází z antropozofie Rudolfa Steinera.

Nobilis Tilia, český výrobce přírodní kosmetiky a aromoterapeutických přípravků, má své zahrady a alchymistickou dílnu v kopcích u národního parku České Švýcarsko na místě jménem Vlčí Hora.