Zkusili i plovák jako z Pobřežní hlídky

Vodní záchranáři Martin Tlustý a Michal Šrůta z Tábora bojují o účast na mistrovství Evropy.

Kdyby někdo Zdeně Šrůtové před šesti lety řekl, že dovede dva své svěřence do reprezentace týmu vodních záchranářů, hlasitě by se prý bláhovosti téhle myšlenky zasmála. Letos se stalo tehdy neuvěřitelné skutečností. Šrůtové syn Michal a Martin Tlustý jsou ve hře o start na mistrovství Evropy juniorů v Dánsku.
Mají za sebou čtyři nominační závody. Ještě s Janem Novotným a Terezou Rosolovou na sebe upozornili v Brně, kde při mezinárodních závodech předčili i polskou reprezentaci. Šrůta s Tlustým pak pokračovali v jízdě podařených výkonů v Neratovicích, Sokolově a v poslední řadě na Lipně. „Po sečtení výkonů ve všech závodech byl Michal celkově na pátém místě a Martin na sedmém,“ říká hrdě trenérka Šrůtová.

Boj o další dvě pozice

Přitom Jan Novotný skončil na třináctém, prvním nepostupovém místě do širšího reprezentačního výběru. Na Dánsko totiž může pomýšlet tucet nejlepších. Jen pět jich potom pojede. Rozhodne o tom forma na reprezentačním soustředění v Písku na konci července.
„První tři místa jsou asi předem obsazená kluky, kteří mají výkonnost o dost výš. O další dvě pozice bude velký boj,“ myslí si Šrůtová, která se před několika dny vrátila se dvěma svěřenci z úvodního reprezentačního setkání v Brně. „Tvrdě trénovali, ale hlavně zjistili, kde mají rezervy,“ doplňuje.
Při čtyřfázové přípravě se připravovali jak na suchu, tak ve vodě. Za jeden trénink s ploutvemi zvládli třeba tři a půl kilometru v laminátových ploutvích, ve kterých jsou podle Šrůtové nohy sportovce jako v kleštích. „To by nebylo zas tak příliš, ale jsou to sečtené kilometry při pilování jednotlivých disciplín, takže kromě plavání jde i o další zátěž,“ vysvětluje trenérka.
Oceňuje, že si závodníci mohli v Brně vyzkoušet také plovák. Tedy dovednost zařazenou mezi plážové a přímořské disciplíny. Plovák je pomůcka, téměř identická s tou, kterou lidé asi dobře znají z amerického seriálu Pobřežní hlídka. Jde o překonání vzdálenosti čtyři sta metrů na volné vodě s náběhem a výběhem na pláž. Je také na sportovci, jak dokáže využít vlny na hladině k rychlejšímu pohybu.
„My běžně trénujeme na starém surfovém prkně, protože originální plovák stojí třicet tisíc,“ dodává sedmnáctiletý Šrůta, který si je vědomý, že musí přidat na síle a dynamice. Vybavený je dobře především plavecky. Na Lipně se s plovákem umístnil na pátém místě a přiznává, že tímhle dílčím výkonem překvapil i sám sebe.
Martin Tlustý je opačný, spíš silově vybavený somatotyp. „Asi i proto se mi podařilo vyhrát praporky,“ pochvaluje si záchranář vítězství ve sprinterské soutěži na Lipně. V osmnácti letech se navíc prosadil i do seniorské reprezentace, kde je zatím také v širším výběru.

Platí si i letenky

Vysněné starty na mistrovství Evropy jsou ale také otázkou peněz. Jeden vyjde zhruba na dvacet tisíc. Závodníci si musí platit náklady včetně letenek, ubytování i reprezentačního oblečení.
„Nechodíme ani do posilovny. Z jednoduchého důvodu. Abychom ušetřili. Ale v tomhle si naštěstí vystačíme i bez činky. S váhou vlastního těla, lahvemi naplněnými vodou nebo gumami,“ říká Šrůtová.
Těší ji i další svěřenci, kteří už mají věk na to, aby jezdili na závody. K nadějím do budoucna patří Jan Řezníček, v příštích letech by mohly mít našlápnuto do reprezentace také čtrnáctileté dívky Romana Zemanová a Barbora Macková. Šrůtová spoléhá i na stejně starou Terezu Rosolovou a o dva roky starší Magdalénu Boháčovou. „Máme i mladší členy. Chceme v září dělat nábor, ale zájemci se můžou přihlásit kdykoliv,“ uzavírá.