Zlínské jaro chce nutit lidi přemýšlet

Druhý ročník festivalu Zlínské jaro nabízí diskuze se známými osobnostmi, happeningy v ulicích, projekce, výstavy a koncerty. V lidech chce vzbudit aktivitu a zájem o společenské dění.

Zlín Festival Zlínské jaro loni uspěl, a proto se po roce vrací na východ Moravy. Zahájí ho 3. května Den přemýšlení. Přidružené diskuze o demokratické společnosti se ve zlínském divadle zúčastní například novinář Erik Tabery, prezidentka Sítě mateřských center Rut Kolínská, socioložka Jiřina Šiklová, farářka Eva Buttová či mecenáška umění Meda Mládková. Diskuze se budou konat po celý den a vyvrcholí představením Divadla Na tahu Audience a debatou o Václavu Havlovi, kterou povede Michael Kocáb.

„Jedním z impulzů ke vzniku festivalu Zlínské jaro byla vlastně úsměvná událost. Má kamarádka věděla, jak si vážím Václava Havla, a rozhodla se mi k narozeninám udělat radost tím, že mi s ním zprostředkuje setkání. Říkal jsem si, že by to bylo sice pěkné, ale co by z toho on měl. A při tom uvažování jsem konečně přešel od úvah k akci, zrodilo se Zlínské jaro. Václav Havel již ovšem nemohl do Zlína přijet, napsal nám text, kterým tuto akci podpořil. Celý festival je inspirovaný příkladem jeho života, proto jsme i letošní závěrečný program Dne přemýšlení nazvali Václav Havel: inspirace,“ vzpomíná zakladatel a organizátor festivalu Tomáš Pasterný.

Hned druhý den festivalu se návštěvníci můžou těšit na projekce v multikině zaměřené na filmy s tematikou svobody a demokracie, chybět nebude studentský happening na zlínském náměstí Míru, vláček osobností či vernisáž dvou výstav - Normální je pomáhat a Rituály normalizace.

Změna je možná

Třetí den je Dnem pracovním. Zájemce čekají dobrovolnické práce po městě a odpoledne také odměna. Tou je výlet po Stezce zdraví.

V neděli 6. května festival zakončí Den sváteční, který zve opět na zlínské náměstí Míru na jarmark neziskovek spojený s koncerty a programem.

„Přijďte na Zlínské jaro třeba i proto, že je všechno možné. Měnit věci, které nás štvou, začít něco dělat, a ne si jen po hospodách stěžovat. Protože Zlínské jaro není jen zábavou pro potěchu ducha, ale i způsobem, jak být aktivní, jak říci svůj názor veřejně, podiskutovat o něm s osobnostmi naší země. Protože je možné reálně pomoci, aby se něco měnilo, i když třeba jen symbolicky v Den pracovní. Současný životní styl vede k izolaci a Zlínské jaro dává lidi dohromady,“ říká Pasterný.

„Hlásí se nám letos dvojnásobný počet organizací, které se budou prezentovat na výstavě Normální je pomáhat a oživí i zlínské náměstí. Lidé si vymění kontakty, mohou navázat spolupráci, zjistí, že nejsou se svým snažením sami. Protože je třeba znovu a znovu připomínat minulost, kterou mnozí lidé vidí již v růžových barvách. Připomínat ji proto, že je potřeba se s ní vyrovnávat. Stačí si zajít třeba na výstavu Rituály normalizace nebo 100 let českého skautingu. Prostě život je příliš krátký na to, abychom ho promrhali a alespoň se nepokusili zanechat svět lepším, než v jakém stavu jsme jej našli,“ informuje duchovní tvůrce festivalu Pasterný. Více informací zájemci najdou na adrese www.zlinskejaro.cz.