Zloději jsou bez šance, zní z lesů

Hajní před Vánocemi už hlídkují v lesích. Ulamují větve nejpěknějším stromkům nebo je stříkají repelenty, jejichž zápach nezmizí ani ve vůni purpury. Přesto lidé stromky kradou.

Že by z lesů měly v nadcházejícím předvánočním období mizet ve velkých kvantech mladé jehličnaté stromy, nemají obavy majitelé ani správci lesů na Klatovsku. Neznamená to však, že by rezignovali na hlídání porostu či na opatření, která by zabránila krádežím stromků. Zlodějů sice ubývá, ale pořád jsou lidé, kteří by neměli Vánoce, kdyby si stromek sami v lese neuřízli. „Máme lesík za chalupou, tak přece si nebudu stromek kupovat. Už mám vyhlédnutou pěknou borovičku,“ chlubí se pětačtyřicetiletý muž z malé vesničky u Klatov, který však bydliště ani jméno nemíní prozradit. „Já to všechno řeknu a hajný si na mě pak posvítí,“ brání se dál vystoupit z anonymity muž a na varování, že může za krádež stromku dostat až patnáctitisícovou pokutu, jen krčí rameny. „Nikdy mě nikdo nechytil. A pokud vím, tak ani mého tátu, ani dědu, kteří pro vánoční stromek do lesa také chodívali. Je to asi rodinná tradice, do které už zasvěcuji i nejstaršího syna,“ přiznává muž. „Měly by být i za takové zlodějny přísnější tresty,“ zlobí se důchodkyně Jana Malá, která má už léta umělý stromek.

„Krádeže stromků předáváme k řešení přestupkové komisi příslušného městského úřadu,“ říká klatovská policejní mluvčí Dana Ladmanová. „Provinilec může dostat pokutu až patnáct tisíc korun,“ upřesňuje tajemník klatovského městského úřadu Miroslav Šafařík. „Pokud ale v posledních třech letech byl už za obdobný delikt takový člověk potrestán, jedná se o trestný čin krádeže. Pak mu hrozí až dva roky vězení,“ upřesňuje Dana Ladmanová, která preferuje živý symbol Vánoc. Bez voňavé borovičky si Ježíška nedovede představit. „Koupené, samozřejmě,“ připomíná.

Policisté ani členové přestupkové komise v Klatovech v posledních letech krádeže vánočních stromků neřešili. „Dnes je ale velmi složité zloději prokázat krádež. Pokud ho nechytíte doslova za ruku, tvrdí, že stromek má od kamaráda, který má soukromý les v sousedství,“ podotýká Vladimír Ambrož, zástupce správce Lesní správy Klatovy. Ta se proto brání proti krádežím i postřikem stromků roztokem, který v místnosti silně zapáchá.

„Často také odstraňujeme některé boční větve nebo stříkáme na stromek barvu. Sníží se tak jeho atraktivita,“ prozrazuje Ambrož, podle kterého sice zlodějů stromků ubývá, ale pořád jsou. „Někomu je asi líto, i když utratí za dárky tisíce korun, dát za stromek několik stovek. Pro někoho je dojít si s pilkou do lesa pro stromek jakýmsi adventním sportem,“ myslí si lesák, jehož rodině bude letos Ježíšek nadělovat pod živý smrček. „Koupený,“ tvrdí.

Na největší plantáži

Lesáci už teď vybrané lokality hlídají. „Revírníci jsou v lese častěji. V jakoukoliv dobu, svátek nesvátek. Spolupracují s policisty,“ dodává Ambrož. Policisté se víc zaměřují i na motoristy. „Řidič, který veze stromek, musí prokázat jeho původ,“ upozorňuje mluvčí. Prevenci považuje za nejdůležitější v boji proti zlodějům místopředseda Sdružení pěstitelů vánočních stromků František Valdman ze Sušice. „Pěstujeme stromky, které mají být o Vánocích ozdobou. Proto je nemůžeme stříkat nebo je hyzdit olamováním větviček. Ale pozemky, na kterých stromky pěstujeme, jsou oplocené. Proto je o trochu snáz ohlídáme,“ říká pětatřicetiletý Valdman, který stromy pěstuje na sedmadvaceti hektarech u Sušice a u Klatov. Na jedné z největších plantáží na západě Čech.