Zlodějům by uvěřili

Redaktorka Sedmičky si zahrála na technika neexistující společnosti. Domů ji pozvali všichni.

S visačkou smyšlené společnosti obešla redaktorka Sedmičky deset domácností na jednom z karlovarských sídlišť. Pod záminkou, že jim jako revizní technik zkontroluje na začátku topné sezony regulátory na radiátorech, jí dveře ochotně otvírali všichni. Lidem vůbec nevadilo, že ji nikdy neviděli. Nezarazilo je ani to, že je o kontrole regulátorů nikdo dopředu neinformoval.
Dostat se do domů přitom nebyl žádný problém. Dveře byly otevřené kvůli stěhování, zateplování nebo vytírání chodby. Na nich se smutně skvěl leták od Policie České republiky „Chraňte svůj majetek, zamykejte dveře.“ Uklízet a stěhovat se ovšem musí.
„Jste slušně vypadající člověk, máte visačku a navíc jste ženská. Kdyby mi sem přišel velký chlap, bylo by to něco jiného. Vás bych přeprala,“ říká Anna. Že jí na dveře může klepat „tipařka“, která pro zloděje vybírá vhodné domácnosti, ji však nenapadlo. Přitom stejně jako ostatní oslovení lidé ví, že cizího člověka nemá do bytu pouštět. Ochotný řemeslník na chodbě domu redaktorce navíc poradil, kde má zaklepat. „Tady paní je doma, zrovna od ní jdu,“ říká. Díky němu se potencionální zloděj mohl ihned dozvědět, koho v bytě najde. „Dělali nám stupačky, takže jsem si myslela, že jsou to řemeslníci. Ale když vidím vaši visačku, stejně bych asi uvěřila,“ směje se Helena. Sedmička udělala test proto, aby upozornila zejména starší lidi na nebezpečí, které jim ze strany podvodníků hrozí.

Vykradli mi byt

Paní Jana hlídala byt svým známým, přesto do něj málem pustila redaktorku Sedmičky, která prověřovala důvěřivost lidí. Nakonec se rozpovídala o tom, jak jí před několika lety vykradli byt. „Policisté mi tenkrát říkali, že se zloděj musel splést. Prý chtěl vykrást někoho jiného,“ vypráví. I přes tuto zkušenost teď byla Jana málo ostražitá. Nebezpečí okradení přímo v bytě podle policistů hrozí především starším lidem. Například začátkem se zloděj vnutil do bytu pětaosmdesátiletého muže. Když důchodce nedával pozor, ukradl mu ze zásuvky peníze. „Cizího člověka lidé domů nemají vůbec pouštět. Když se jim v domě někdo takový pohybuje, mohou zavolat na linku 158 a policisté ho přijedou prověřit. Kontroly topení jim navíc musí dopředu oznamovat například letákem ve schránce,“ říká policejní mluvčí Pavel Valenta.