Zlomí Březina bramborové prokletí?

Brněnský krasobruslař se chystá na světový šampionát ve Francii a doufá, že skončí lépe než čtvrtý.

Zlato, byť jen pomyslné, získal na konci roku. Krasobruslař Michal Březina totiž zvítězil v anketě o nejlepšího sportovce Brna. „Moc si ocenění vážím, protože jsem porazil spoustu dobrých sportovců,“ říká Březina. Třeba mistra světa Petra Hubáčka nebo plavkyni Janu Pechanovou.

Podobný úspěch by rád slavil na konci března ve francouzském Nice na světovém šampionátu. Ale bral by i stříbro či bronz. Doposud totiž z velkých akcí vozil „pouze“ čtvrtá místa, celkem čtyři. „Když se mi povede čistá jízda a k tomu vystřihnu dva čtveráky, tak jsem na bedně,“ věří jedenadvacetiletý krasobruslař.

Jak se krasobruslař připravuje na mistrovství?

Na ledě trávím zhruba tři hodiny denně, zbytek sebere suchá příprava. Snažím se zaměřit na stabilizaci čtveráků a jinak projíždím svoje programy, abych nedělal chyby jako na mistrovství Evropy.

Upravujete si před šampionátem jídelníček?

V tomhle mě nikdo nehlídá, ale sám vím, co můžu a co ne. Krasobruslař nemůže přibrat pět kilo, vše je pak těžší. Nedalo by se ani skákat.

Jak často padáte?

Nejhorší je to v době, když se člověk nějaký skok učí. To je na zadku skoro pořád. Ale za ty roky už ho mám tak omlácený, že nic necítím. Teď už samozřejmě padám míň a vím, jak dopadnout, aby to bolelo co nejméně.

Na konci roku jste měl náročný program. Probojoval jste se i do finále Grand Prix a stěžoval si na únavu. Jak ji odbouráváte?

Jako každý – odpočinkem a rehabilitací. Po těch závodech jsem zůstal doma s kondičním trenérem a nabíral zpátky sílu. Je to náročné i psychicky. Absolvoval jsem čtyři závody v pěti týdnech, což není normální. Nikdo ze světové špičky tohle nedělá a já už taky vím, že to nikdy nezopakuju.

Teď vás čeká světový šampionát. Cinkne na něm medaile?

Já si tyhle cíle už radši nedávám. Vždycky když jsem to udělal, tak to špatně dopadlo. Chci prostě zajet co nejlepší jízdu. Když se mi povede a k tomu vystřihnu dva čtveráky, tak jsem na bedně.

To samé se nepovedlo na nedávném mistrovství Evropy v anglickém Sheffieldu. Medaile byla blízko, ale nakonec vyšlo jen čtvrté místo. Byl jste zklamaný?

Ze začátku jo. V Anglii jsem byl medaili rozhodně nejblíže. Stačilo se vyvarovat zbytečných chyb a měl bych ji na krku.

Být čtvrtý nejlepší v Evropě ale není špatné. Jste člověk, který dokáže takový výsledek časem docenit?

Myslím, že ano. Je třeba si uvědomit, že za úspěch se to považovat rozhodně dá. Navíc jsem tam nepředvedl maximum, takže mě žene to, že se pořád můžu zlepšovat.

Počtvrté jste z šampionátu dovezl bramborovou medaili. Není to prokletí?

To rozhodně ne. Vím, že za všechna ta čtvrtá místa si můžu sám. Vždycky jsem si je vysloužil nějakou blbou chybou. Nevěřím, že je mi brambora nějak souzená. Pokud konečně zvládnu zajet bez chyby, tak mě ta medaile čeká.

Letos vychází šampionát na vaše narozeniny…

Je to takhle poprvé a třeba si ten medailový dárek nadělím.

Co musíte udělat, aby se to doopravdy stalo?

Určitě skočit dva čtverné skoky, protože bez nich to v současnosti nejde. Alespoň ne na medaili. Šampion je předvést musí, to je prostě dané. A pak k tomu samozřejmě člověk potřebuje zajet čistou jízdu.

Krasobruslaři na každou sezonu vybírají ke svým programům jinou hudbu. Jak moc je pro vás zásadní?

Je to důležitý prvek, protože právě hudba na ledě napomáhá vytvořit něco zajímavého.

Vybíráte si ji sám?

Debatujeme o ní s choreografem a vždycky se dohodneme.

V krasobruslařském světě se o vás už hodně ví. Váš sport však zůstává jedním z těch, u kterých výsledek hodně záleží na vůli rozhodčího. Jsou na vás postupem času už milosrdnější?

Asi ano. Letos to bylo vidět právě na mistrovství Evropy. Dostal jsem třetí nejvyšší hodnocení, i když moje jízda rozhodně nebyla bez chyby. Ale spoléhat se na to nedá. U závodníků, jako jsem já, je důležité zajet čistě, protože pak to rozhodčí musí ocenit. Jsou i takoví, kteří můžou zajet špatně, a stejně mají dobré známky, ale to je jiná kapitola.

A co v civilním životě, poznávají vás lidé v Brně?

Moc tam nejsem, i teď trénuji v Německu v Oberstdorfu. Všichni o mě vědí, ale na ulici si mě s tím chlápkem z televize nespojí.

MICHAL BŘEZINA

• Je mu 21 let. Měří 172 centimetrů.
• Trénují ho Karel Fajfr, Petr Starec, Karol Divín, Rudolf Březina. Kondiční trenér Petr Košír.
• Choreografem je Pasquale Camerlengo a Frank Dehne.

STÁLE ČTVRTÝ

ME 2010 v Tallinu • Březina získal 224,74 bodu.

MS 2010 Turín • Březina dostal 236,06 bodu.

MS 2011 Moskva • Český krasobruslař vybojoval 233,61 bodu.

ME 2012 Sheffield • Brňan získal 229,30 bodu.