Změna pravidel: v nemocnici se platí

O tom, komu kraj vrátí regulační poplatek, budou rozhodovat středočeští radní.

Pacient si koupí třicetikorunovou známku, pak ho lékaři ošetří. Pokud ale následně vyplní žádost a pošle ji spolu s ofoceným dokladem o zaplacení na kraj, může mu být suma vrácena. Taková je nová praxe v nemocnicích Středočeského kraje, tudíž i v Polabí. „Poplatky s nadějí“ se platí od začátku srpna.
A jak je přijímají pacienti? „Zatím si nikdo nestěžoval, ostatně v minulosti už se platilo, takže jsou lidé zvyklí. Žádný problém jsme řešit nemuseli,“ říká mluvčí Oblastní nemocnice Kolín Gabriela Uriková. Proti placení zatím nejsou ani pacienti. „Zrovna jsem zaplatila a nic proti tomu nemám. Ale abych vypisovala nějaké papíry, aby mi pak někdo za tři měsíce vrátil třeba jen třicet korun, to je komedie,“ říká v areálu kolínské nemocnice pacientka Marie Holatová.

Naděje pro všechny

Každá žádost o vrácení regulačního poplatku musí projít rukama středočeských radních. Ti budou do konce roku 2010 dvakrát zasedat a rozhodovat, komu peníze vrátí a komu ne.
Naději budou nově mít i pacienti soukromých nemocnic, za které doposud nikdo nic neplatil. „Je to ale celé administrativně náročné. Neočekávám, že by se roztrhl pytel s žádostmi. Naši pacienti situaci berou celkem zodpovědně. Máme několik dlužníků, ale je to minimální množství,“ tvrdí náměstek zdravotní péče v nemocnici Český Brod Petr Blažek.
Podle hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha jsou krajští pacienti ve výhodě. „V krajských zařízeních mají určitě větší šanci, že rada rozhodne v jejich prospěch, než u soukromých lékařů,“ podotýká Rath.
Kraj letos za regulační poplatky letos utratil už zhruba čtyřicet milionů korun.