Zmizel v televizi v přímém přenosu. Zjevuje se v Budějovicích

V talentových soutěžích zatím mladí lidé z Budějovic bodovali hlavně zpěvem. Teď vyšla na televizním nebi další hvězda: Radek Bakalář. Kouzelník a tanečník v jednom.

Hlavní cenu spojenou s cestou do Las Vegas, ráje zábavy, nevyhrál. Přesto se Radek Bakalář vrátil z Brna, kde v neděli skončila soutěž Česko Slovensko má talent, spokojený. „Dostal jsem se do finále a zvládl v něm všechno, co jsem chtěl. Bez chyby. Zmizení bylo mojí premiérou, protože dosud nikdy jsem tuto iluzi nepředvedl – natož před víc než milionem televizních diváků,“ hodnotí Bakalář svoji několikaměsíční cestu soutěží.
K tomu, aby se do ní přihlásil, ho vyhecovali jeho blízcí. „Říkali mi, ta show ti může jenom dát, nic ti nevezme. Měli pravdu,“ usmívá se.
Rodina i kamarádi mu jezdili do Brna fandit, vypravovali dokonce celý autobus příznivců. Z finálového večera se do Budějovic vrátili až v pondělí po páté ranní, protože sněhovou kalamitu jim Bakalář odčarovat nedokázal. „Měli jsme ten největší transparent ze všech,“ chlubí se kouzelníkův o pět let starší bratr David.
Nemůže se ale ubránit dojmu, že Radkovo vystoupení nevyniklo v televizi tak, jak mělo. Chybu vidí hlavně v nedostatečném osvícení v nejatraktivnějším momentě, kdy kouzelník přímo před zraky diváků zmizel a vzápětí se objevil jako jiná postava.

Nezadaný. Osudné slovo

Iluze náhlého zmizení a objevení je pro Bakaláře velkou výzvou – jednou by rád nechal zmizet i Samsonovu kašnu. V semifinálovém kole, pro které vybral dojemnou story o konci lásky na motivy písně Atentát od Kryštofa, si na pódiu poprvé přičaroval i svoji bývalou partnerku.
„Radek má tři přívlastky: tancující, třiadvacetiletý a nezadaný,“ shrnuli moderátoři Bakalářův profil. Televizní přiznání, že je nezadaný, způsobilo takový poprask, že na něj byly všechny kouzelnické čáry krátké. „Řekl jsem to jako vtip, protože mi situace připomínala seznamku. Následovala ale tak nečekaně velká smršť vzkazů od různých dívek, že mi žádosti o přátelství rychle zablokovaly Facebook a pak jsem musel zrušit i své telefonní číslo,“ líčí Bakalář své největší překvapení. Během půl hodiny dostal na facebookovém profilu asi 1200 žádostí o přátelství. Všechny začínaly stejně, neodpověděl ani na jednu. Kouzlí třináct let a tanci, který označuje za tmel svých scének, se věnuje devět roků. Vyhrává soutěže, získal například už tři mistrovské tituly a za propojení kouzel a hudby i prestižní cenu Posun magie do třetího tisíciletí. O jeho ambicích svědčí fakt, že aby mohl soutěžit mezi dospělými, dal se v sedmnácti letech zplnoletit. V Budějovicích má spoustu známých také díky tomu, že pravidelně jezdí jako vedoucí na letní tábory. Na pódiu vystupuje poměrně často, ale televizní popularita ho zaskočila. „Párkrát se ukážu v televizi a i lidi, kteří mě léta znají, se najednou se mnou fotí a chtějí podpis. Což o to, rád jim vyhovím, ale ta síla televize je fascinující,“ uvažuje. Nedělní přímý přenos z haly na brněnském výstavišti přilákal podle TV Prima k obrazovkám téměř milion dvě stě tisíc lidí. Ze čtrnácti finalistů bylo nakonec nejúspěšnější duo gymnastů DaeMen. Na internetu patří Bakalářova vystoupení k nejsledovanějším ze všech účinkujících. K další popularitě mladému čaroději z Budějovic pomohlo, že ho před národem pochválily tři celebrity: Lucie Bílá, Jan Kraus, a dokonce i slovenský porotce Jaro Slávik. Právě jeho reakce Bakaláře ve finále potěšila nejvíc, protože předtím ho dost kritizoval s tím, že k umění Davida Copperfielda má daleko. „Dnes jsem pochopil, že je to nový druh kouzlení, které má neuvěřitelný lidský rozměr. Omlouvám se a jsem velký fanoušek,“ řekl mu Slávik v neděli. Netušil, že svými předešlými výtkami vyhecoval Bakaláře k rozhodnutí předvést v premiéře iluzi zmizení. Copperfield je ostatně jeho velkým vzorem – videokazetu s biografií mága si v dětství přehrával donekonečna. Tenkrát ho zaujaly hlavně dvě vteřiny, kdy slavný mág použil létající hůlku.
„Dva měsíce jsem si ten dvouvteřinový úsek přehrával pořád dokola a koumal, jak je to možné. Pak jsem na to přišel,“ vzpomíná. Stal se prvním v Česku, kdo vystoupil s dvěma „lítačkami“, a prvním na světě, kdo do svého vystoupení zapojil dokonce čtyři tyto kouzelné hůlky.

Z Brna přijel bez kruhů

Na rozdíl od Slávika mu Bílá a Kraus při soutěži fandili hned od začátku. Kraus dokonce podotkl, že Bakalář vymyslel svoji vlastní disciplínu, která spojuje kouzlení s beatboxem, gesty, muzikou i tancem. Chválu Bílé si Bakalář vychutnal osobně na večírku. Byl tam se svým dlouholetým kamarádem Richardem Nedvědem, který publikum pobavil svou trapnou magií. „Možná uděláme s Ríšou i něco společně,“ těší se teď Bakalář. Ve finále dal Bílé dárek, líbily se jí totiž čínské kruhy, které kouzelník využil ve svém závěrečném vystoupení. Nejdřív si sice neodpustil slavnou hlášku z filmu Obecná škola, kde Petr Čepek vyzývá žactvo k navrácení magických kruhů, ale přání zpěvačky neodolal. Na památku je věnoval i dalším dvěma porotcům.
Těsně před odjezdem do finálového kola Bakalář považoval za favorita některého ze zpěváků nebo tanečníků. Na výhru kouzelníka není podle něho ještě české publikum připravené. „Lidé mají zakonzervovanou představu, že budu tahat králíky z klobouku. Ale ve světě kouzelníci fungují dobře, často baví lidi i na ulici. Je čas vrátit toto umění i k nám, protože lidé je neskutečně potřebují. Každý si rád odpočine a nechá se unášet představou, že je všechno možné. Každý potřebuje tajemství,“ věří talentovaný čarokněžník.

Další rodáci z Českých Budějovic, kteří uspěli v talentových soutěžích:

Aneta Galisová

Dvacetiletá studentka Jihočeské univerzity soutěžila v Česko-Slovenské SuperStar 2009. Dostala se do třetího semifinále. Proslula i fotografiemi s odhaleným poprsím, ve spodním prádle s kamarádkou nebo erotickými akty z kalendáře. Podle Galisové se bulvárnímu tisku nikdy neměly dostat. Zpívá s budějovickou kapelou Heband.

Martina Pártlová

Vyučenou prodavačku ve zlatnictví přihlásil do X Factoru její přítel. Před dvěma lety v soutěži zpívala v kategorii 25+. Její patronkou byla Gábina Osvaldová. Jednatřicetiletá barmanka v soutěži skončila na čtvrtém místě. Zahrála si v pražském divadle Milenium v muzikálu Kladivo na čarodějnice. Koncertuje se svou kapelou Martina Pártlová a Band.

Radek Žalud

Nevidomý Radek Žalud získal v roce 2004 v soutěži Bílé hole cenu Nejlepší zpěvák a Objev roku. Na Czechtalentu Zlín 2006 se umístil na druhém místě v interpretační soutěži a dostal cenu novinářů. Na 33. Zlaté črievičce Slovakia Festu 2006 obdržel Bronzovou a Diváckou črievičku. V soutěži Jihočeský vrabčák 2009 byl absolutním vítězem.

Adam Vojtěch

V roce 2003 se stal vítězem okresní, krajské a celostátní soutěže v sólovém zpěvu. Finalista interpretační a semifinalista autorské soutěže Zlíntalent 2004. V únoru 2004 získal titul Talent Jihočeského kraje. Zpěvák a skladatel se zúčastnil druhé řady soutěže Česko hledá SuperStar 2005. Pod přezdívkou Ken se probojoval do první padesátky.