Zoo slaví osmdesátiny. O víkendu zve návštěvníky na novou sezonu

O víkendu začíná už osmdesátá sezona pražské zoo. Letos chce zahrada návštěvníkům představit i svoji slavnou minulost.

Lvice Šárka, slon Baby, vlčice Lotta a dvojice lachtanů darovaných Vlastou Burianem, Batul a Hýta, lákají na plakátech návštěvníky do zoo. Letošní jubilejní osmdesátá sezona Zoo Praha je totiž ve znamení historie a slavných zvířat. „Začínáme v sobotu 26. března. Slavnostně otevřeme galerii a občerstvení ve zrekonstruovaných Gočárových domech, pokřtíme knížku o historii pražské zoo a oslavíme 6. narozeniny samice Hary koně Převalského,“ vypočítává akce připravené na první den sezony mluvčí zahrady Jana Ptačinská Jirátová.

Kulaté jubileum si bude zahrada připomínat po celý rok. Pro návštěvníky přichystala výstavy, publikace a soutěže se společným jmenovatelem historie zoo.

Jaro v zoo

Na návštěvníky v jarní zahradě čekají desítky mláďat od nejrůznějších zvířat. Do venkovních výběhů už vyběhly žirafy, zebry nebo antilopy. Na sluníčku se vyhřívají mláďata největšího hlodavce světa kapibary, která se narodila na počátku března.

V sobotu 26. března také poprvé vypluje do zoo parník. „Na začátku jara budou lodě zatím jezdit pouze o víkendu z Rašínova nábřeží. Každodenní provoz začne s přibývajícími teplými dny,“ slibuje ředitel Pražské paroplavební společnosti Dušan Sahula.

Od dubna do října se přímo v areálu zoo můžou návštěvníci seznámit s důležitými událostmi historie pražské zoo, a to přímo na místech, která jsou s nimi spjatá. „Návštěvníci se tak dozvědí o prvních stavbách, významných odchovech a zvířecích osobnostech,“ vysvětluje Ptačinská Jirátová.

Návratem do mládí bude i výstava upomínkových předmětů z osmdesátileté historie zahrady, které dodnes zdobí mnohé pražské domácnosti. Expozice začne na ochozu Pavilonu velkých savců od 4. června.

Opravená památka

Největší událostí začátku sezony ale bude otevření Gočárových domků. Dvě roubenky, které navrhl slavný architekt Josef Gočár, dlouho chátraly v dolní části zoologické zahrady. Teprve loni se památka, poničená povodní, dočkala znovuzrození.

„Domky byly natolik shnilé, že bylo potřeba vyměnit celou nosnou konstrukci, naopak zcela původní zůstaly jejich ozdobné prvky,“ vysvětluje Václav Hána ze společnosti Gema Art, která opravu provedla.

Stavení se i přestěhovala, z místa, kde je v roce 2002 zničila povodeň, se přesunula na nové místo v horní části zahrady, poblíž výběhu tygrů. „V jednom bude nová restaurace, ve druhém galerijní a muzejní prostor,“ vypočítává mluvčí zoo.

Domky se vrátily k původní podobě, jak je vyprojektoval architekt Gočár pro letiště ve Kbelích. Dřevěné stavby vznikly v takzvaném národním slohu, svérázném druhu kubismu. Zvolený styl se vyznačoval velkou dekorativností, ostatně domky dnes opět hýří barvami trikolory.