Zřejmě až třetina nových obyvatel nemá v Berouně trvalé bydliště

I v době krize se na Berounsku stále hodně staví. Přesto počet přihlášených obyvatel ve městě výrazně nenarůstá.

Beroun zůstal rájem stavebníků, ačkoliv všude kolem výstavbu zastavila krize. „Když chce nějaký developer někde ve Středočeském kraji zahájit výstavbu, tak rozhodně v Berouně. Je dlouhodobě jednou z nejatraktivnějších lokalit těsně za hranicí metropole,“ uvedl Tomáš Kučera, jednatel realitní kanceláře Original Reality a člen rady Asociace realitních kanceláří. Loni město zaznamenalo více než tříčtvrtinový nárůst výstavby nových bytů v porovnání s rokem 2008. To je nejvíc ve Středočeském kraji.

Atraktivní město Většina developerů ale tvrdí, že nerozjeli žádnou novou stavbu, jen pokračovali v těch započatých. „Loni se to týkalo výstavby stávajících projektů Residence Nábřeží, Vilová čtvrť Hřebenka, Bytový dům Vlaštovka, žádný nový projekt jsme nezahájili. Dva z výše uvedených jsme dokončili a zkolaudovali,“ řekl výkonný ředitel společnosti Harmonie Group Tomáš Novák. Podle něj do Berouna směřují nejčastěji mladé páry či rodiny. To se odráží na kapacitě tamních škol. Zejména mateřinky už jsou plné. Jenže problém mají nově přistěhovaní i se sháněním lékaře či zubaře. „Nejsem starousedlík, tak mám svého zubaře v Praze, v Berouně jsem ho nesehnala. K některým odborným lékařům také dojíždím do Prahy. A když mě trápí něco akutního, jezdím raději do Motola,“ uvedla Zuzana Lukešová z Berouna.

Lidí přibývá, ale…

Počet lidí přistěhovaných do města se podle údajů Českého statistického úřadu zvyšuje nepřetržitě od roku 2000. S přílivem nových obyvatel vyvstává v Berouně ještě další komplikace. Ne každý se tam totiž přihlásí k trvalému bydlišti. Služby a servis nicméně využívají, ale zadarmo. Nejzřetelnější je to v případě svozu odpadu. Zatímco trvale hlášený občan ročně platí pět set korun a radnice za něj dalších dvě stě doplácí, lidé bez trvalého bydliště neplatí nic. Byť odpad produkují a využívají kontejnery. Navíc do městské kasy za takové občany nepřibývá v rámci přerozdělení daní ani koruna.
Kolik „černých“ duší Beroun má, je podle starosty Jiřího Bessera těžké odhadnout. Pro představu: na Berounsku bylo od roku 1999 do roku 2008 dokončeno 2 974 bytů, do kterých se mohlo nastěhovat zhruba šest tisíc lidí. A většina právě do Berouna. Oproti roku 1999 se ale počet obyvatel města zvedl přibližně o tisícovku. „Před čtyřmi lety jsme si dělali výpočet. Přibližně třetina obyvatel nového sídliště na Paloučku neměla trvalé bydliště. Teď se situace zlepšila. Bude to tak kolem deseti až patnácti procent nových obyvatel,“ odhaduje Besser. Donutit je zapsat si Beroun do občanského průkazu město nijak nemůže. A tak alespoň podmiňuje přijetí do školky trvalým bydlištěm. Ani developeři toto číslo neznají. „Dle informací od klientů je asi šedesát až sedmdesát procent nových obyvatel přihlášených k trvalému pobytu,“ míní Novák.

Jaký bude nárůst?

Vrchol výstavby má už Beroun podle odborníků za sebou. „Obdobný stavební boom, jak ho známe, již nenastane. Výstavba na Berounsku jistě bude pokračovat, Beroun a okolí má k tomu ty nejlepší předpoklady. Nicméně bude více reagovat na momentální poptávku,“ líčí Novák.
Kam až se může počet obyvatel Berouna v budoucnu vyšplhat? „Nárůst může být v řádu tisíců obyvatel,“ míní místostarosta Havel. Více ale bude radnice vědět až poté, co nechá zaktualizovat demografickou studii z minulých let.