Ztratit se dá cokoliv. Podprsenka, urna nebo kočárek

Lidé ztrácí především klíče, doklady, mobily, tašky a kola. Občas ale na ztrátách a nálezech končí podivné kousky.

Přerov, Hranice, Lipník/ Lidé jsou schopni ztratit nebo zapomenout cokoli. Své o tom ví podnikatel například z Hranic, který po své zkušenosti má pro nejrůznější zapomnětlivce pochopení. „Jel jsem pracovně do Opavy a manželka jela se mnou, že nakoupí. Když jsem přišel večer z práce, naštvalo mě, že není doma. Zeptal jsem se syna, kde je a on řekl, že jela se mnou. Hrůzou jsem se orosil a jel pro ni. Čekala s nákupem na setmělém místě srazu. Řekl jsem jí, že se schůzka protáhla,” zavzpomínal muž, který si nepřál uvést své jméno. Zapomenout manželku je extrém, ale na ztrátách a nálezech v Přerově, Hranicích a v Lipníku se občas najdou také zvláštní kousky. Ve skladech mají pohřební urnu, podprsenky, pneumatiku z náklaďáku, francouzskou hůl, bedny s láhvemi piva nebo smuteční kytici. Nejčastěji ale lidé ztrácí klíče. „Dřív jsme je dávali do vývěsky, ale někdo podle přívěsku jedny klíče poznal, vzal je a vykradl těm lidem byt,” řekla Zdeňka Jáňová ze ztrát a nálezů v Lipníku. Peněženky, které se na ztrátách a nálezech hromadí, bývají prázdné. „Když tam jsou peníze, uložíme je do úschovy na účet úřadu. Bývá to maximálně pětistovka,” dodala Jáňová.
„Častým nálezem jsou doklady. Ty posíláme na úřady nebo organizace, které je vydaly,” uvedla Věra Bláhová, která má ztráty a nálezy na starosti na hranické radnici.
V Přerově, významném železničním uzlu, zase skladují desítky kol a zavazadel od kabelek až po kufry. „Zavazadla se k nám dostávají z vlaku nebo úschovny, kde je zapomněli cestující,” vysvětlil mluvčí přerovského magistrátu Bohuslav Přidal.

Urna i psí obojek

Přerovské ztráty a nálezy jsou rájem nejrůznějších rarit. Na své majitele tam čeká zánovní kočárek, dětská sedačka, pohřební urna, smuteční kytice, bedny s láhvemi od piva, vozík a úporně páchnoucí psí obojek. Památkou na bitky ve městě je baseballová pálka. „Máme tady i francouzskou hůl, kterou kdosi zapomněl v restauraci,” dodal Přidal. Mají zde i půlmetrové kleště, ale pro ty si asi nikdo nepřijde. „Těmi přestřihl zloděj zámek u kola a zapomněl je na místě činu,” vysvětlil Přidal. V Lipníku mají třeba i pneumatiku z náklaďáku. „Tu nám dovezla dálniční policie,” upřesnil Pavel Šik z radnice v Lipníku. V Hranicích museli zaevidovat i tašky se zkaženým jídlem. „Ze supermarketu nám dovezli pytel tašek, které zákazníci zapomněli v odkládacích skříňkách. Páchlo to, komise je hned vyřadila,” řekla Věra Bláhová.

Kam s tím?

Lidé mnohdy nevědí, kam s věcmi, které najdou, a kde hledat to, co ztratili. Obrací se tedy na policisty a strážníky a nosí jim hlavně doklady, platební karty, registrační značky nebo kola. „Všechno odnášíme na ztráty a nálezy. Předávali jsme tam třeba trojzubec ze sochy Neptuna a ceduli z naučné stezky,” připomněl zástupce ředitele přerovských strážníků Miroslav Komínek.
„O osudu věcí, které si nikdo do půl roku nevyzvedne, rozhodne komise. Něco jde do bazaru, ale cenu musí určit soudní znalec,“ uvedl Přidal. Ostatní věci končí na skládkách.
Využili jste už služeb Ztrát a nálezů?