Akcie, měny & názory Davida Navrátila: Nejnebezpečnější slova

Finanční krize, ilustrační foto

Finanční krize, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Na finančních trzích je oblíbené rčení, že není nebezpečnějších slov než: „Tentokrát je to jinak.“ Takže se pusťme do rizika: v čem je tato krize jiná než finanční krize z let 2008 a 2009, které se říká Velká recese?

Jiná je především v tom, že nyní onemocněli lidé (COVID-19), tehdy peníze (finanční krize). A ukazuje se, že strach z nemocných peněz měl delší negativní dopady než strach z covidu.

Makrodata ukazují, že tentokrát je oživení ekonomik výrazně rychlejší – v průmyslu i ve službách. Zlepšuje se nejen skutečná výroba, ale i důvěra.

Český průmysl hlásí pokles objednávek o minus 3,4 procenta za červen. Během Velké recese ale klesaly objednávky o 20 procent až 30 procent více než rok.

Zadruhé podpora ekonomik ze strany vlád a centrálních bank je výrazně silnější, než byla po vypuknutí Velké recese. Navíc většina peněz tentokrát nekončí ve finančním sektoru, ale v reálné ekonomice. Je to vidět i na úvěrovém kanálu, který se nezadrhl. Dokonce ani v EMU.

Tlak na deglobalizaci

Tohle je jinak. K tomu přidejme globalizaci. Ta byla v minulosti výrazným protiinflačním tahounem. Nyní ale roste tlak na deglobalizaci. Jednak kvůli obchodním sporům, jednak kvůli tomu, že vlády čím dál více motivují firmy, aby přesunuly výrobu zpět do domovských států, což podporuje i automatizace, robotizace a digitalizace výroby.

K tomu přidejme zkušenost s covidem, kdy narušení dodavatelsko-odběratelských řetězců bude motivovat firmy méně optimalizovat zásoby (více skladových zásob) a tyto výrobní řetězce zkracovat.

Rychlejší inflace

Oživení tak může být tentokrát rychlejší. A proto také inflace může rychleji růst. Inflační očekávání finančního trhu sice nepoklesla tak hluboko jako po vypuknutí Velké recese, ale trh nepředpokládá, že inflace bude mít tentokrát jiný průběh, tedy rychlejší náběh inflace. A ten ve finále umožní i rychlejší normalizaci měnové politiky.

Autor je hlavní ekonom České spořitelny