Donald Tusk je na dobré cestě stát se nejúspěšnějším premiérem Polska

Donald Tusk

Donald Tusk Zdroj: reuters

Pro žádného premiéra už dlouho nebylo předsednictví Rady EU tak důležité jako pro polského předsedu vlády Donalda Tuska. Pokud uspěje, voliči to ocení v podzimních volbách a Tusk dokáže, co zatím žádný premiér novodobého Polska. Obhájit premiérský post.

Polské předsednictví EU se teprve rozbíhá, Donald Tusk ale už začíná bilancovat. Právě před deseti lety spoluzakládal Občanskou platformu (PO) a asi ani on sám netušil, jak úspěšný projekt to bude. Na červnovém stranickém konventu v Gdaňsku to s hrdostí shrnul jeden z lídrů strany Jarosław Gowin: „Strana, která má po dekádě existence prezidenta, premiéra a předsedu parlamentu, má všechny důvody ke spokojenosti.“ Během půlroku Tuskova předsednictví EU se navíc ještě zúročí angažmá dalšího Poláka ve vysoké funkci – Jerzyho Buzka, předsedy Evropského parlamentu.

Právě Buzek byl dosud nejdéle sloužícím premiérem Polska. Tusk má ale našlápnuto na rekord, pokud v říjnových volbách do Sejmu obhájí svou vládu.

Premiér sice tvrdí, že evropské předsednictví ve volební kampani nezneužije, málokdo mu ale věří. „Vláda se bude snažit předsednictví využít, to je normální. Nic špatného v tom není. Napojení předsednictví na volby není podvod, může za to kalendář,“ říká šéf polského Centra pro mezinárodní vztahy Bartłomiej Nowak. Náhodu však už těžko hledat v tom, že pár týdnů před volbami se ve Varšavě bude konat opulentní summit Východního partnerství, jeden z vrcholů polského předsednictví.

Nejdřív smolař, nyní svádí Evropu

Dnes stojí v čele nejúspěšnější strany postkomunistické Evropy, v roce 2005 ale ještě platil za notorického smolaře, když nejprve jeho Občanská platforma těsně prohrála parlamentní volby se stranou Právo a spravedlnost (PiS) bratrů Kaczyńských a pak Tusk sám i boj o prezidentství s Lechem Kaczyńským. Tehdy to vypadalo, že moderní Polák s dobrými kontakty v Německu nemůže u většiny krajanů nikdy uspět. Po prvním vítězném kole prezidentských voleb stačilo Kaczyńskému začít mluvit o „podivném“ kašubském původu protikandidáta. Kaczyńského konzervativci pak bodovali s klipem, kde pod Tuskovou vládou mizí jídlo z lednice a dětem hračky. A v předvečer prezidentské volby obvinil poslanec z tábora Kaczyńských Tuskova dědečka, že dobrovolně sloužil v Hitlerově armádě. Než Tusk Polákům vysvětlil původ své gdaňské rodiny a dokázal, že dědeček po násilném odvedení do wehrmachtu okamžitě zběhl do polské osvobozenecké armády, bylo po volbách a Kaczyńští seděli ve vládě i v prezidentském úřadu.

Donald TuskDonald Tusk | Kresba Bretislav Kovarik

Tusk ale na svůj otevřený a střízlivý styl nezanevřel. O dva roky později vyhrál s PO volby, což nepřátelství s Kaczyńskými jen prohloubilo. Prezident mu tehdy ani nepopřál a požadoval omluvu: „Zaznamenal jsem řadu Tuskových výroků, které jsou vůči mně urážlivé.“ Tusk se s úsměvem omluvil, byť netušil za co. Oba kohouti polské politiky se bohužel předváděli nejen doma. Poláci se styděli za oba politiky, když Tusk zabavil Kaczyńskému letadlo, aby nemohl na summit do Bruselu. Prezident ale přiletěl soukromě, a když vešel do jednacího sálu, před zkoprnělými evropskými politiky zase na protest odešli Tuskovi ministři.
Pověst zlobivé země Evropy, která vydírá Německo svými počty obětí 2. světové války, se nyní Tusk během předsednictví pokusí definitivně pohřbít. Novou etapu Polska v EU symbolizuje předsednický animovaný klip, kdy Polák svým valčíkem ohromí Madam Evropu a ta se nechá ráda vést.

Zachránce ekonomiky

Pravou zkouškou Tuskova premiérství byl rok 2009. Ekonomická krize, masivní záplavy a smolenská tragédie zatlačila umírněného Tuska do hluboké defenzivy. Ale ukázalo se, že vše nakonec zvládl dobře. Polská ekonomika se jako jediná v Evropě nedostala do recese, minulý rok už rostla tempem 3,9 procenta. Na záplavy podle většiny Poláků zareagovala vláda včas. Jen smolenská tragédie byla pro Tuska neřešitelná. Smrt polské elity v čele s jeho hlavním politickým nepřítelem Lechem Kaczyńským vzedmula vlnu sympatií k opoziční straně PiS vedené osiřelým dvojčetem Jarosławem. Ten během prezidentské kampaně minulého roku dokonce Tuska obvinil z podílu na smolenském neštěstí. Nakonec ale prezidentský post Jarosław nezískal a začátkem tohoto roku se po opadnutí emocí Tuskova strana opět vrátila k více než 40procentní popularitě. Podle agentury GfK Polonia nyní dokonce PO dosahuje rekordní přízně 49 procent voličů. Politolog z krakovské Jagellonské univerzity Jarosław Flis deníku Rzeczpospolita vysvětlil: „Strana se chopila příležitosti. V květnu ještě jako by spala, nyní boduje na několika frontách zároveň.“ Tuska podpořila v květnu návštěva amerického prezidenta Baracka Obamy. Poláky potěšila hlavně jeho věta, že „Polsko nemusí být lídrem jen v Evropě, ale v celém světě“.

Výroční sjezd strany v Gdaňsku ukázal PO semknutou
okolo Tuska. Společně se zavázali bojovat proti „populismu, nacionalismu a demagogii“. Tím jasně naráželi na PiS Jarosława Ka czyńského. Tato strana je ale naštěstí pro Tuska v hluboké defenzivě, podle průzkumu agentury ji 70 procent Poláků považuje za rozhádanou, o Tuskově straně si to myslí jen třetina. Konzervativní kritici vlády překračují meze přijatelné pro většinu národa. Premiér Tusk si třeba aktuálně stěžuje ve Vatikánu na kněze Tadeusze Rydzyka, jinak vládce mediálního impéria a podporovatele Kaczyńského, protože v Bruselu se o Polsku vyjádřil jako o „totalitním státě, kterému od roku 1939 nevládnou Poláci“. Veřejnost se ale už o vlastenectví svého kašubského premiéra přesvědčila a xenofobní Rydzykova slova považuje za nevhodná.

Řecko? To je Polsko osmdesátých let

Tuskovi se do říjnových voleb zdánlivě nemůže nic stát. Polský bulvár pravidelně selhává v dolování pikantností z jeho života. Přes týden ve Varšavě, o víkendu v Sopotech nedaleko Gdaňsku. S jeho ženou Małgorzatou, u veřejnosti rovněž oblíbenou, strana počítá jako s posilou manžela do podzimních voleb. A v polském bulváru vycházejí jen poněkud nudné fotky paparazziů, zobrazující nešikovného dědečka Tuska, jemuž upadl v Sopotech na pískovišti malý vnuk Mikuláš.

Sám Tusk ale ví, že pokazit se toho do podzimu může ještě hodně. Spotřebitelské ceny nyní příliš povyskočily. Podle deníku Gazeta Wyborcza také vláda selhává v kontrole investic do fotbalového mistrovství Evropy. Fiaskem skončila zakázka pro čínskou firmu COVEC na stavbu důležité dálnice. Přitom amatérský fotbalista Tusk spojil s Eurem 2012 svoji prestiž.

Velkým problémem ještě může být Tuskova veřejná obhajoba v předvolební kampani přislíbených záruk země za úvěr pro churavé Řecko. Tusk při zahájení předsednictví zaútočil na „národní egoismy“ a přirovnal pomoc Řecku k západní pomoci Polsku v osmdesátých letech: „Tehdy jsme byli dokonce v horší situaci než Řekové. Takže to může fungovat,“ prohlásil. Zapomněl ale dodat, že tehdy západní peníze jen oddálily ekonomický krach a pád komunismu. Polskou konzervativní opozici PiS tak těší, že může Tuskovy miliardové garance pro Řeky v předvolební kampani připomenout naštvaným chudým polským sedlákům na východě země.

Tusk tak vlastně vstupuje do nejdůležitější předvolební kampaně svého života. S velkými modernizačními a evropskými vizemi. Teď ještě o nich přesvědčit konzervativní Poláky a ubránit se atakům opozice.

Donald Franciszek Tusk

» Narodil se 22. dubna 1957 v Gdaňsku. Jeho dědeček byl pro kašubský původ odveden do wehrmachtu, odkud později zběhl k polskému vojsku. Tuskovi političtí oponenti tuto epizodu několikrát zneužili.
» Vystudoval historii na Gdaňské univerzitě. Už jako student se zapojil do protikomunistického odboje. Po pádu komunismu poslancoval za Liberálně demokratický kongres, pak za jiné liberály. Roku 2001 spoluzakládal stranu Občanská platforma.
» Od roku 2007 předsedá vládě, když ve volbách porazil Jarosława Kaczyńského.
» Letos přivítal ve Varšavě Baracka Obamu a nyní předsedá Evropské unii. Věří v říjnové vítězství v parlamentních volbách.
» S manželkou Małgorzatou má dvě děti. Jako vášnivý fotbalista se těší na polsko-ukrajinské fotbalové Euro 2012.