Ekonomický paradox. Inflace klesla, ale ceny rostou rychleji

Inflace zpomalila, ale například potraviny stále zdražují.

Inflace zpomalila, ale například potraviny stále zdražují. Zdroj: E15 (Midjourney)

Čerstvá data našich statistiků ukazují sympaticky rychlý pokles inflace, která Česko drtí už dva roky. Jenže není všechno zlato, co se třpytí. Prudce klesají čísla ukazující zdražení proti stejnému období v minulém roce.

Komentář původně vyšel na reflex.cz

Z lednových 17,5 procenta jsme v květnu na 11,1 procenta a červen bude po dlouhé době měsícem, kdy se meziroční inflace bude téměř jistě počítat v jednociferných číslech. To je ale pohled do zpětného zrcátka. Když se podíváme na aktuální údaj, tedy jak rostou ceny z měsíce na měsíc, zbystříme. Ony totiž stouply o 0,3 procenta. Přitom v březnu oproti únoru rostly jen o jedinou desetinku procenta a v dubnu dokonce spadly o 0,2 procenta. Prudký pokles meziroční inflace je tak zcela dominantně dán jejím loňským divokým zvyšováním, které se letos neopakuje.

Nicméně ceny neklesají a zvyšuje se pravděpodobnost potvrzení odhadů těch expertů, kteří už delší čas říkají, že inflace zůstane delší čas na vyšší úrovni, než jsou ta dvě procenta, o něž usiluje Česká národní banka. Jestli to budou čtyři, nebo šest procent, tak to bude pořád lepší než těch sedmnáct, ale pořád to bude citelné a nepříjemné.

Pozoruhodně se chovají ceny potravin, které v květnu vystřelily o 0,9 procenta, zatímco v dubnu o 1,6 procenta zlevnily a ministr zemědělství Nekula se veřejně chlubil, kterak to zařídil svými kontrolami obchodních řetězců. Jak je vidět, radost mu dlouho nevydržela. Ale potraviny se cenově hodně přizpůsobují sezóně. Například v květnu jsou staré tuzemské brambory nahrazovány dovozem nových a u ovoce je to podobně. Ale opět zdražilo třeba maso a uzeniny či vejce.

Každopádně se ukazuje, že tlak na ceny, který vzniká tím, že lidé nakupují trvale o dost méně než dříve a šetří, stále nestačí. A zdražují i alkoholické nápoje, restaurace či lázeňské pobyty, ale částečně i činže a energie, kde se projevuje ukončování starých a uzavírání nových smluv.

Až se za měsíc či dva dostane meziroční inflace pod deset procent a mzdy porostou jako dosud, tak po dlouhé době poroste i jejich reálná kupní síla. To je sice důvod k radosti, ale na druhou stranu to může opět oživit poptávku a tím zase usnadnit nějaké zdražování. Tak jako tak, nová čísla neulehčila členům bankovní rady rozhodování, zda přece jen ještě nezvednout úroky na nejbližším zasedání, které bude už 21. června.