Filip Zelenka: Chaos a zmar na Slovensku. Tamní koalice předvádí, jak promrhat důvěru voličů

Igor Matovič, lídr hnutí Olano

Igor Matovič, lídr hnutí Olano Zdroj: Profimedia.cz

Slovenský opoziční lídr Robert Fico obviněný ze zosnování organizovaného zločinu sbírá podpisy občanů pro referendum, ve kterém by měli voliči rozhodnout o demisi vlády. Ta se zmítá v nekonečné koaliční krizi a řeší, zda ve spolupráci s fašisty, které do parlamentu přivedl Marián Kotleba, přehlasovat veto prezidentky Zuzazny Čaputové. Celé to diriguje velekněz chaosu a bývalý premiér Igor Matovič, který svou situaci připodobňuje k pronásledování židovského obyvatelstva za druhé světové války. Vládní koalice tak vzorově ukazuje, jak promrhat příležitost a znechutit voliče na celá desetiletí dopředu. 

Český premiér Petr Fiala (ODS) po sestavení koaliční vlády často zdůrazňoval, že vládnoucí strany mají jedinečnou šanci nezklamat voliče. „Mnozí nás nevolili proto, že by nás milovali, ale proto, že jsme jim v tu chvíli přišli jako nejmenší zlo. Prostě si řekli, že zavřou oči a ještě jednou to s námi zkusí. To musíme mít na paměti a podle toho se musíme chovat,“ prohlásil Fiala na kongresu ODS.

Popsal tak situaci, kdy strany demokratického bloku dostaly po osmi letech jedinečnou šanci získat zpět důvěru lidí, kterou ztratily během dvaceti let porevolučního vládnutí. Více šancí už zřejmě mít nebudou. 

Byl to právě slepenec stran složený z celého slovenského politického spektra od křesťanských demokratů přes postkomunistické socialisty až po stranu maďarské menšiny, který v roce 1998 odstavil od moci autoritářského premiéra Vladimíra Mečiara a který byl dáván za příklad českým partajím před loňskými volbami.

Ale o dvacet později se rozdrobené slovenské strany do předvolební koalice nespojily. Do vládních křesel je vyšvihla společenská atmosféra naladěná po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové proti nejsilnější vládní straně Směr.

Nyní se zdá, že důvěra lidí je nenávrátně pryč. Podle agentury Focus je teď nejdůvěryhodnějším politikem v zemi expremiér Peter Pellegrini, kterému důvěřuje 44 procent dotázaných. Ano, někdejší dlouholetý funkcionář strany Smer, která si v posledních dvanácti letech v podstatě zprivatizovala Slovensko, momentálně ovládá žebříčky popularity. Pellegrini z první příčky sesadil prezidentku Čaputovou, která se čím dál více zapojuje do přestřelek s vládou. 

Proč to tak je? Protože vládnoucí koalice se snaží znechutit snad úplně všechny skupiny voličů. Zmatky jsou průvodcem koaličních stran po celé dva roky existence, byť je potřeba uznat, že pozice vládnoucích partají nebyla od začátku optimální, neboť krátce po volbách vypukla pandemie a plány na reformu země musely zpět do šuplíku.

To by se snad vládnoucím politikům dalo odpustit. Ovšem atmosféra, ve které se každý druhý týden řeší, zda se koalice nerozpadne kvůli osobním sporům členů vlády, by se dala označit za ukázkový případ, jak přijít o důvěru i těch nejzarytějších fanoušků. 

Nyní se vláda nachází ve fázi mozkové smrti. Strana Za lidi se technicky rozpadla a nemá ani poslanecký klub. Svoboda a solidarita Roberta Sulíka zase nechodí na koaliční rady kvůli vleklým sporům s lídrem nejsilnějšího hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti a ministrem financí Igorem Matovičem. Čtveřici stran uzavírá hnutí Jsme rodina, které se snaží předstírat, že ve vládě vlastně vůbec není. 

Referendum o tom, zda má vláda podat demisi, je pravděpodobně ústavní paskvil, který nedává smysl ani Robertu Ficovi. Ale to není podstatné, jelikož současná slovenská vláda usilovně umetá cestu k tomu, aby se nejpozději za dva roky vrátily staré pořádky. Skoro se tak zdá, že největšími spojenci Roberta Fica jsou zároveň jeho největší soupeři: Robert Sulík a Igor Matovič. Oba  zajistili pád vlády Ivety Radičové v roce 2012 a o deset let později tutéž chybu, byť zřejmě v jiném provedení, opět opakují. 

Video placeholde
Co obnáší české předsednictví v Radě EU a proč je důležité? • Videohub