Soumrak Fica a Kaliňáka. Policie odkrývá, jak bývalý premiér prodal Slovensko podnikatelům

Bývalý slovenský premiér Robert Fico a ministra vnitra Robert Kaliňák

Bývalý slovenský premiér Robert Fico a ministra vnitra Robert Kaliňák Zdroj: ČTK/Bundas Engler

Letos to jsou čtyři roky od chvíle, kdy byli Robert Fico a Robert Kaliňák donuceni odstoupit z vrcholných politických funkcí ve slovenské vládě. Nyní se blíží další dějství jejich kariéry, jelikož je policejní orgány obvinily ze založení zločinecké skupiny, která roky zneužívala své postavení při likvidování politické konkurence, a naopak napomáhala spřízněným podnikatelům. 

Bývalý premiér Robert Fico a bývalý ministr vnitra Robert Kaliňák působili ve slovenské vládě s dvouletou přestávkou od roku 2006 do roku 2018. Jejich strana Smer byla více než dekádu neohroženým hegemonem, který drtil své soupeře i politické spojence. Po odchodu z jejich funkcí a vystřídání politické garnitury nyní vyplývá na povrch, jak oba muži zneužívali své pozice k udržení na politickém výsluní a k obohacení spřízněných podnikatelů.

„Obvinění se týká zločinu založení, zosnování a podporování zločinecké skupiny, přečinu zneužívání pravomoci veřejného činitele a proti všem čtyřem osobám bylo vzneseno obvinění pro opakovaný zločin ohrožení obchodního, bankovního, poštovního, telekomunikačního a daňového tajemství,“ uvedl úřad speciální prokuratury, který se případem zabývá. Mimo Fica a Kaliňáka byli obvinění také podnikatel Norbert Bödör a bývalý policejní prezident Tibor Gašpar. Kaliňák byl zadržen při rybaření s dětmi, Fico je poslanec, o jeho vydání či nevydání tak musí rozhodnout Národní rada. 

Operace Národní kriminální agentury (NAKA) se jmenuje Súmrak, protože sídlo strany Smer je v Súmračné ulici v Bratislavě. Podle slovenského Denníku N se policii o fungování zločinecké skupiny podařilo získat informace od bývalého šéfa Kriminálního úřadu finanční správy Ludovíta Makoa a šéfa finanční jednotky NAKA Bernarda Slobodníka. Ti už byli v minulosti zadrženi a rozhodli se s policií spolupracovat. Důležití pro vznesení obvinění byli podle slovenského listu i další svědci, kteří se na činnosti zločinecké skupiny podíleli. 

Podle slovenské policie byli právě Robert Fico a Robert Kaliňák neomezenými šéfy zločinecké skupiny. Informace o nekalé činnosti Fica a Kaliňáka policie získala v rámci operaci Očistec, která proběhla v roce 2020 a během které vypluly na povrch informace o rozsáhlém zneužívání státních funkcí a úřadů. Dosud ovšem policie neměla důkazy o tom, že by tato zločinecká skupina měla politické vedení. 

Slovenská policie v obvinění dále píše, že Fico s Kaliňákem se pomocí úřadů snažili systematicky zničit svou politickou konkurenci – tehdejšího prezidenta Andreje Kisku (který v roce 2014 v přímé volbě porazil právě Roberta Fica) a v té době opozičního poslance Igora Matoviče. Druhý zmiňovaný politik založil svou politickou kariéru na kritice Smeru Roberta Fica a v roce 2020 se jeho hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti podařilo zvítězit v parlamentních volbách a Matovič usedl do křesla předsedy vlády. 

Matoviče a Kisku se snažili oba politici zdiskreditovat prostřednictvím jejich daňových záznamů. „Oni tomu neříkali diskreditační kampaň, vždy mu bylo řečeno, že potřebují náboje,“ píše se v obvinění, které se zakládá na výpovědi jednoho z klíčových svědků. Koordinace těchto aktivit měla podle policejního obvinění probíhat přímo na úřadu vlády, kde tehdy vládl Robert Fico. 

Výpověď klíčového svědka, Tomáš Rajeckého, kterého Denník N popisuje jako „mafiána“, dle policejního záznamu „prokazuje celou posloupnost, jak se chráněné informace měly dostat od osob Tibora Gašpara a Norberta Bödöra k médiím a profit členů skupinu z tohoto jednání, čímž se prokazuje i motivace vedoucích členů skupinu pro toto jednání v rámci získávání neférových výhod v politickém boji, v němž bylo základním předpokladem úspěchu udržení činnosti skupiny, a to i za cenu páchání trestné činnosti“.

Sám Rajecký měl zařídit, aby došlo ke zveřejnění daňových záznamů bývalého prezidenta Andreje Kisky. Rajecký zprvu po zadržení nechtěl vypovídat, po čase ovšem změnil názor. „Dosud jednal jinak z důvodu, že se jedná o velmi vlivné a mocné osoby a měl i obavy o svůj život, budoucnost a o bezpečnost svých blízkých,“ stojí v policejní zprávě. 

Mimo likvidace politických soupeřů bylo pro Fica a Kaliňáka prioritou chránit spřízněné podnikatele, jako jsou Miroslav Výboh nebo jeden z nejbohatších Slováků Jozef Brhel. Poslední jmenovaný podnikatel byl letos v únoru obžalován z toho, že řídil skupinu, která během vlády Smeru profitovala ze zmanipulovaných IT zakázek pro finanční správu. Škodu slovenští kriminalisté vyčíslili na 45 milionů eur. 

Dalším z podezřelých podnikatelů je Norbert Bödör, který byl doposud považován za hlavu celé zločinecké skupiny. Bödörovo jméno se skloňuje v několika policejních operacích, kterých od odstavení Smeru od vlády vypuklo na Slovensku hned několik. Už dříve byl obviněn v kauzách Dobytkár nebo Valčeky, nejnověji byl obviněn právě v rámci akce Súmrak. 

Podnikatel Miroslav Výboh byl obviněn společně s Jozefem Brhelem. Výboh měl dle policie zprostředkovat úplatek ve výši 150 tisíc eur od podnikatele Michala Suchoby pro tehdejšího státního tajemníka na ministerstvu financí a pozdějšího premiéra Petera Pellegriniho, díky němuž se měl Suchoba dostat ke státní IT zakázce. Pellegrini přijetí úplatku odmítá, Suchoba obviněn nebyl a spolupracuje s policejními orgány. 

Princip byl ve většině případů podobný. Fico a Kaliňák si zajišťovali loajalitu klíčových úředníků příslibem vlivných funkcí i peněžními úplatky. Zkrátka okruh lidí kolem dvou nejvlivnějších politiků Smeru byl přisátý na státních penězích a dlouho se zdálo, že je nemůže nic ohrozit. 

Lavinu policejních vyšetřování rozpoutala vražda novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Ti byli v roce 2018 zastřeleni nájemnými vrahy na pokyn podnikatele Mariána Kočnera. Po několika dnech tlaku veřejnosti odstoupil premiér Robert Fico, jejž vystřídal stranický kolega Peter Pellegrini, a ministr vnitra Robert Kaliňák. Strana Smer následně v roce 2020 prohrála ve volbách a byla odstavena od moci. Novou vládnoucí koalici složily strany Svoboda a solidarita, Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti, Jsme rodina a Za lidi.