Glosa Viliama Bucherta: Svět v čínském chomoutu

Testy na koronavirus probíhají ve spoustě zemí.

Testy na koronavirus probíhají ve spoustě zemí. Zdroj: Reuters

Prázdné ulice v italských Benátkách. (9.3.2020)
Britové vykoupili drogerii a trvanlivé potraviny. (11.3.2020)
Sada na testování koronaviru.
4
Fotogalerie

Zatímco ekonomika Evropy a USA bude pod vlivem tvrdých restrikcí, které si vynutilo šíření koronaviru, měsíce skomírat, čínské hospodářství se rychle probírá z komatu.

Naprostá většina čínských výrobních kapacit v hlavních produkčních centrech, jako jsou megapole Šanghaj a Čchung-čching nebo provincie Kuang-tung, Ťiang-su a Šan-tung, se postupně vrací k plné kapacitě. Tím se bude umenšovat dopad viru na globální dodavatelské řetězce. Pro svět je to zásadní zpráva. Je dobrá, ale současně i varující.

Sevření čínského chomoutu, do kterého svět v posledním čtvrtstoletí upadl, bude ještě silnější než předtím. Říše středu totiž produkuje přes dvacet procent všeho, co se dnes ve světě vyrobí. Závislost na Číně je proto obrovská. A bude podle všeho ještě větší. Navíc se už dávno nejedná o hračky či nějaké levné zboží, ale také o vyspělé technologie a sofistikované výrobky, bez kterých se Západ neobejde.

Paradoxně Čína bude mít vzhledem k restriktivnímu totalitnímu řízení oproti demokratickému světu výhodu při ekonomickém procitnutí z koronavirové pandemie. A že toho vláda v Pekingu využije, si můžeme být jistí. Pomůže světu dodávkami různých výrobků (vidíme to na zdravotních pomůckách pro Česko), ale bude za to něco chtít na politickém poli. Kruh se uzavře. Přitom začíná i končí v Číně.