Inflace nadále klesá v prostředí utlumené ekonomické aktivity

Inflace v Česku klesá, tím se ale také snižují šance na oživení ekonomiky.

Inflace v Česku klesá, tím se ale také snižují šance na oživení ekonomiky. Zdroj: grafika e15

Várka dat z domácí reálné ekonomiky zveřejněná v tomto měsíci nevzbudila příliš optimismu ohledně vyhlíženého oživení tuzemského hospodářství v letošním roce. Po stagnaci v první polovině roku, která následovala po mělké recesi loni, se i třetí čtvrtletí jeví ve znamení pokračujícího nevýrazného výkonu domácí ekonomiky.

Tržby v maloobchodě a službách za červenec a srpen svědčí o slabé spotřebitelské poptávce. Její nízká úroveň tak neponechává prodejcům příliš prostoru ke zvyšování cen, což reflektuje i pokračující pokles inflace, zejména její jádrové složky. Ta, respektive její sezonně očištěná meziměsíční dynamika, zůstala v září poblíž dvouprocentního inflačního cíle České národní banky.

Lapidárně řečeno, pokud by jádrové ceny meziměsíčně rostly dvanáct měsíců stejným tempem jako v září, tak bychom během jednoho roku dosáhli dvouprocentního cíle. Ani na začátku týdne zveřejněná data z průmyslu za srpen nehovoří o povzbudivém výkonu ekonomiky. Meziměsíční růst produkce o 0,2 procenta byl sice pozitivním překvapením vůči analytickému konsenzu, ovšem zdaleka to nestačilo na korekci červnového poklesu o 2,6 procenta.

Průmysl, který doposud výrazně přispíval alespoň k udržení ekonomiky nad vodou, respektive zabraňoval jejímu hlubšímu poklesu, již nemusí nabízet ve zbytku letošního roku takovou podporu. Naopak je pravděpodobné, že se průmyslová výroba ve třetím čtvrtletí mezikvartálně snížila. Po nevýrazném srpnovém výsledku jsou vyhlídky pro významné oživení v září mizivé.

V září se nálada průmyslníků zhoršila a producenti aut byli v důsledku obnovení problémů v dodavatelských řetězcích nuceni omezit výrobu. Druhý zmíněný problém se mohl již částečně odrazit v meziměsíčním poklesu produkce aut o 9,1 procenta v srpnu, přičemž zářijové odstávky mohly ještě zintenzivnit. S ohledem na tento vývoj se tak naděje na dosáhnutí námi očekáváného růstu HDP letos o 0,1 procenta vytrácí.

Současné momentum a naladění v ekonomice naopak zvyšují šance na pokles. Příchozí protiinflační signály zároveň zvyšují tlak na snižování sazeb ČNB. Členové bankovní rady ovšem s odkazem na rizika z napjatého trhu práce a nejistoty kolem lednového přecenění zboží a služeb budou zřejmě postupovat jen velmi opatrně. Pozdější začátek snižování sazeb by však mohl vyústit v ještě rychlejší tempo poklesu inflace.