Jan Sedlák: Zrušit klasické procesory u AMD dává smysl

AMD

AMD

AMD opouští od boje s Intelem v oblasti počítačových procesorů a chce se zaměřit na mobilní čipy. Dává to smysl, tyto čipy budou použít mobily, tablety, ultrabooky i servery.

Svět dnes obletěla informace, že AMD postupně přestane tlačit na pilu v oblasti klasických procesorů a v této oblasti do určité míry vyklidí pole Intelu. Tento proces samozřejmě nemůže být okamžitý, přesto už je neodvratný. Konečná pro počítačové procesory u prakticky jediné vážnější konkurence Otelliniho firmy reflektuje pohled nového vedení na celý mikroprocesorový byznys a do budoucna dává smysl.

Počátkem tohoto roku byl z AMD vyhozen dosavadní šéf Dirk Mayer, kterému bylo vyčítáno, že zaspal dobu a dostatečně rychle nezareagoval na trend úsporných a rychlých mobilních čipů. AMD několik měsíců fungovalo pod dočasným vedením, aby v létě do nejvyššího křesla usedl nový výkonný šéf Rory Read. Výborný obchodník, který předtím hájil křeslo prezidenta neustále , rozhodl, že právě mobilní čipy mají budoucnost a jde o jedinou oblast, kde ještě AMD může něco dokázat a předvést.

Příjmy a zisky AMD v průběhu několika posledních let (v miliardách dolarů). Firma se sice dostala z nejhoršího a začala vykazovat černé hodnoty, při současném byznys modelu by jí ale budoucnost nečekala. Mobilní čipy mají potenciál.Příjmy a zisky AMD v průběhu několika posledních let (v miliardách dolarů). Firma se sice dostala z nejhoršího a začala vykazovat černé hodnoty, při současném byznys modelu by jí ale budoucnost nečekala. Mobilní čipy mají potenciál. | Jan Sedlak

Klasické procesory byly v posledních měsících pro AMD pouhé trápení. Platforma Bulldozer, která měla firmu vrátit zpět do hry, naprosto propadla. Kvůli slabému výkonu a vysoké kritice firma nemůže očekávat, že bude těchto čipů prodávat takové množství, jaké by uspokojilo akcionáře. Ti už byli naštvaní delší dobu, když AMD za 5,6 miliardy dolarů koupilo grafického giganta ATI a dostalo se tak do finanční tísně.

Společnost bojuje také se svým dodavatelem GlobalFoundries, který vznikl oddělením výroby od samotného AMD. Určité finanční ztráty zavinila například pokažená dodávka procesorů, které AMD následně nemohlo prodávat.

Byznys AMD je až příliš závislý na osobních počítačích a serverech a prozatím si příliš nehledal cesty jinam. I když jsou prodeje počítačů stále silné (růst je zřejmý zejména v rozvojových zemích), výrazně roste také trh s mobilními přístroji, kde se rýsuje velice silná konkurence. Ba co víc, výrobci serverů do budoucna hledí s přesvědčením, že budou chtít své výkonné stroje pohánět úspornými technologiemi, které nabízí právě mobilní čipy. Když například HP oznámilo projekt Moonshot a analytici přišli s odhady, že mobilní čipy budou do roku 2015 hrát v serverech zásadní roli, mnozí si mysleli, že jde o jeden velký útok ARMu na Intel. V současné situaci to ale spíše naznačuje konec AMD v této oblasti.

Podíl na trhu počítačových procesorů. AMD zde soupeřilo především s Intelem. V oblasti mobilních čipů ale bude bitva mnohem divočejší. Kromě odvěkého rivala na něm působí Nvidia, Qualcomm a další.Podíl na trhu počítačových procesorů. AMD zde soupeřilo především s Intelem. V oblasti mobilních čipů ale bude bitva mnohem divočejší. Kromě odvěkého rivala na něm působí Nvidia, Qualcomm a další. | Jan Sedlak

AMD se proto musí z této šlamastiky dostat a jedinou možností jsou mobilní čipy. Ty budou mít prostor ve stále se zvětšujícím trhu s chytrými telefony a tablety, ale také firmě umožní stále se prát o neméně důležitý serverový trh.

Krátce po nástupu nového šéfa nastala nezbytná očista firmy. O práci přišlo kolem 1400 zaměstnanců (zhruba 10 procent pracovní síly) a ušetřené miliony dolarů údajně poputují na vývoj a výzkum v oblasti mobilních technologií a technologií pro cloud (tedy úsporné mobilní čipy pro servery v datových centrech).

Oznámená změna kurzu dává mnohem více logiky také ve zjištění, že mobilní čipy budou nasazovány také v klasických noteboocích a ultraboocích. V kombinaci s tím, že nová Windows 8 poběží kromě platformy x86 také na ARMech, což umožní vstup do počítačového trhu další konkurenci, to skutečně AMD zapaluje doutnák a musí se honem rychle snažit přijít s něčím, co na trhu obstojí. Ještě by měl být čas.