Jan Žižka: Ukrajinská bitva o české potrubí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Gazprom.com

Nejbohatší Čech Petr Kellner postupně opouští všechny své podnikatelské aktivity na Ukrajině, která dnes působí hodně nestabilním dojmem. Ukrajina ale přesto paradoxně může určit budoucí osud Kellnerova byznysu. Majitel skupiny PPF chce společně se svými partnery investovat desítky miliard korun do českých i slovenských plynovodů.

Česko zažilo jen málo tak obřích obchodů. Hodnota potrubí ovšem závisí i na tom, zda do něj přiteče ruský plyn právě přes Ukrajinu. Nebo případně na tom, jestli naopak na Ukrajinu českými a slovenskými plynovody poputuje surovina ze západní Evropy.

Konkrétně pro Petra Kellnera, který hodlá nakupovat prostřednictvím Energetického a průmyslového holdingu, by získání českého provozovatele Net4Gas a téměř polovičního podílu ve slovenské plynárenské jedničce SPP znamenalo hodně. Vedle zatím dominantních aktivit v Rusku by Kellner své podnikatelské impérium postavil na mnohem silnější druhou nohu – středoevropskou energetiku.

Zvláště v případě plynovodů Net4Gas, které prodává společnost RWE, se ale vynořují i další zájemci. Jedním z nich je polský stát prostřednictvím společnosti Gaz-System. Pak jsou tu Rusové, kteří do souboje nevstoupí přímo, ale budou chtít jako dodavatelé suroviny podpořit svého favorita. Někteří soukromí investoři se tak zřejmě budou zároveň ucházet rovnou o přízeň Gazpromu. Ona ukrajinská bitva se tak či onak týká všech zmíněných zájemců o české plynovody.

Když ruský Gazprom před časem prohlásil, že do budoucna nehodlá přes Ukrajinu posílat vůbec žádný plyn, nebyla to dobrá zpráva ani pro Kyjev, ani pro RWE. Kdo by od RWE kupoval slovenské a české plynovody, když hrozí, že je nebude čím naplnit? A kdyby přece jen do takového obchodu někdo šel, určitě by se to projevilo na cenové nabídce.

Ani politici z Kyjeva, ani manažeři z německé firmy se s tím nechtěli smířit a předběžně se dohodli, že RWE bude dodávat plyn na Ukrajinu ze západní Evropy. I kdyby třeba mělo jít o plyn ruský, který by tak oběhl Evropu dokola. Z hlediska celkového objemu jsou technické možnosti takové přepravy obráceným směrem omezené, z hlediska hodnoty Net4Gas je to ale mírně pozitivní signál. Mezitím pokračují tahanice o plyn mezi Ukrajinou a Ruskem.

O čem všem tedy nakonec rozhodne ukrajinská bitva? Totální znehodnocení plynovodů nehrozí, v případě českého Net4Gas už vůbec ne. Jeho součástí je i plynovod Gazela, který navazuje na ruskoněmecký Nord Stream, do budoucna bude důležité i severojižní propojení do Polska a do Rakouska. Ale význam tranzitu přes Ukrajinu pominout nelze. Když navíc jde o transakci v řádu desítek miliard, i část této sumy může způsobit docela tvrdou řež.