Jana Urbánková: Čekání na exit

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Mark Morgan via Flickr

Přestože se ČNB intervencím v březnu vyhnula, z vývoje na finančních trzích je patrné, že je to spíše důsledkem nulové emisní politiky ministerstva financí v tomto měsíci než poklesem zájmu zahraničních investorů o českou korunu. Zahraniční investoři mají o korunu stále velký zájem v očekávání posílení koruny po ukončení kurzového závazku a investují hodně do státních dluhopisů díky jejich nízké rizikovosti a vysoké likviditě.

Vzhledem k nízké nabídce těchto dluhopisů na sekundárním trhu je investoři nakupují převážně při primárních emisích, které podléhají emisnímu plánu Babišova úřadu.

Současný vývoj na trzích odhaluje tuto kauzalitu: když ministerstvo financí vydává dluhopisy, zahraniční investoři je nakupují a ČNB nato intervenuje na trhu. Jak dlouho bude tento princip platit? Než trh usoudí, že exit už je „dostatečně blízko“.

Pak se může opakovat situace z podzimu roku 2015. Tehdy do Česka přiteklo nad objem emise státních dluhopisů dodatečných zhruba 100 miliard korun. ČNB by proto měla předpokládat, že intervence v letošním roce dosáhnou zhruba 400 miliard korun: devadesát z nich díky kladné bilanci zahraničního obchodu očištěné o dividendy plus 310 miliard díky emisím státních dluhopisů. Usoudí-li trh, že je exit už dostatečně blízko, zvyšuje se riziko ještě vyššího přílivu zahraničního kapitálu a většího objemu intervencí.

Autorka je analytičkou České spořitelny