Každý pokles přináší investiční příležitost. Na trzích bude ve druhém pololetí lépe

Investování na akciových trzích v představách umělé inteligence Midjourney

Investování na akciových trzích v představách umělé inteligence Midjourney Zdroj: E15/Midjourney

Loni jsme mohli na trzích pozorovat poměrně netradiční situaci, kdy kvůli kombinaci hrozící recese a vysokých úrokových sazeb trpěly jak akcie, tak dluhopisy. Každý takový pokles však na druhou stranu přináší velkou investiční příležitost, jak potvrzují aktuální výsledky trhů.

Globální akciové indexy zaznamenaly v minulém roce razantní korekci v nižších desítkách procent. Velmi podobný scénář jsme mohli sledovat i na dluhopisových trzích, které za normálních okolností typicky vyvažují poklesy akcií. Jasným vítězem tak byly loni komodity, které naopak proinflačně rostly na ceně.

Jak jsme ale již na začátku roku v Broker Consultingu s kolegy předpovídali, prozíraví investoři již nyní mohou těžit z prvních zisků. Důvod? Každý větší pokles předznamenává velkou investiční příležitost. A to se nyní děje. Stále je zde ale možnost na trh za velmi zajímavých podmínek nastoupit.

Akcie v minulém roce trpěly ze všech druhů aktiv nejvíce. Převládající negativní nálada na trzích spojená s nejistotou z potenciální recese a eskalace války zapříčinila razantní pokles jejich hodnoty. V letošním roce došlo k otočení trendu ještě dříve, než mnozí očekávali. Většinu zemí zasáhla recese jen velmi okrajově a některým ekonomikám se dokonce vyhnula úplně.

Jestřábí politika ze strany centrálních bank zase pomohla díky vysokým úrokovým sazbám snížit inflaci dříve, než se očekávalo. Na tyto zprávy zareagoval trh velmi pozitivně. Od začátku roku evidujeme v Broker Consulting Indexu podílových fondů nárůst akciových fondů o více než sedm procent. Navzdory razantnímu oživení však nejspíše ještě není růstu konec.

Výhled pro příští rok zůstává v případě akcií stále velmi pozitivní. Trh již nyní sice dokázal smazat velkou část poklesu z minulého roku, vše ovšem nasvědčuje pokračování růstu i ve druhém pololetí. Je možné, že se u akcií dočkáme krátkodobé mírné korekce. Pokud ale zůstane nálada na trzích nadále pozitivní, tak je možné, že se ke konci roku začneme opět přibližovat k tržním maximům.

Dluhopisy v minulých letech nenabízely zajímavé zhodnocení, a to hlavně kvůli velmi nízkým úrokovým sazbám. Mnoho investorů proto snížilo podíl dluhopisové části svých portfolií. Riziko zkrátka často neodpovídalo výnosu, a pozornost investorů se tak obrátila k alternativám.

Malé výnosy dluhopisů jsou ale nyní minulostí a trh s dluhovými cennými papíry stále skrývá velký potenciální výnos do budoucna. Vysoké úrokové sazby, jimiž centrální banky cílí na snížení inflace, sice měly negativní dopad na nemovitostní trh a chod ekonomiky, zároveň ale přinesly dluhopisovou příležitost, která na trzích nebyla už více než deset let.

Po turbulencích se tak objevuje příležitost, jak v případě dluhopisů dosáhnout zajímavého výnosu. Jedny z nejlepších výnosů ve vztahu k riziku se aktuálně nabízejí u fondů se zaměřením na české dluhopisy, které nabývají zhodnocení do splatnosti přesahující i pět procent ročně. Dluhopisy v následujících letech nebudou navíc těžit pouze z kuponových výnosů.

Zajímavé zisky může přinést i velký nárůst tržní ceny během budoucího snižování úrokových sazeb. Z tohoto jevu budou nejvíce těžit dluhopisy s dlouhou dobou splatnosti, které mohou během následujících let přinést zisky ve výši několika desítek procent. Na trhu je stále možnost nakoupit velmi kvalitní dluhopisy za velmi nízkou cenu a zajistit si tak zajímavý výnos do budoucna.

Autor je analytik Broker Consultingu.