Komentář Martina Čabana: Podivné česko-čínské divadlo

Čínský jüan

Čínský jüan Zdroj: reuters

Dalajlama
Dalajlama
Dalajlama
Jiří Brady
Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček
8
Fotogalerie

Pana ministra Hermana jsem k demisi nevyzýval, jen jsem poznamenal, že pokud se chce scházet s dalajlamou, nemá být ve vládě. Tak asi tak. Až se jednou bude ustavovat jednotka srozumitelnosti, jeden Ovčáček to nebude. Ani pravdomluvnosti. Ani přímočarosti.

Na „zásadní tiskové konferenci“ se dva hradní úředníci snažili udělat kolem případu vyznamenání pro Jiřího Bradyho ještě větší mlhu, jako by nestačila ta, co už je.

Dobírat se pravdy, kterou najisto zná jen ministr kultury Daniel Herman a prezident Miloš Zeman, je prakticky nemožné. Údajní svědci dialogu mezi Zemanem a Hermanem ministru kultury nepomohli. Prezidentovi zase nepomáhá tvrzení Jiříého Bradyho, který nemá žádný zjevný důvod si vymýšlet, že mu šéf hradního protokolu metál slíbil. Zbývá jen věřit tomu či onomu, ale v tom je víc emocí než chladné úvahy.

Zajímavější informací je Ovčáčkovo tvrzení o údajném zrušení investiční konference Čínské obchodní fórum kvůli Hermanově schůzce s dalajlamou. Akce je plánována na půlku listopadu a prezident se prý ze všech sil snaží akci ještě zachránit. Proto zřejmě na oficiálním webu akce ve chvíli, kdy vzniká tento text, žádné oznámení o zrušení akce není. Pokud je to pravda, je to jenom další potvrzení nezdravého nastavení česko-čínských vztahů.

Naslibované investice do Česka žádným ohromujícím tempem netečou, export do Číny sotva stojí za řeč a objem čínského kapitálu v českých firmách navzdory křiklavým akvizicím klesá. Přesto Čína vůči Česku používá manýry u jiných, daleko důležitějších obchodních partnerů nevídané. A česká politická scéna je v předklonu. Tahle stínohra na zdánlivě ekonomické téma je s každou další událostí typu „prohlášení čtyř“ či boje o záchranu opulentní konference méně a méně důvěryhodná.