Bojkot hradní ceremonie: nedorazí část lidovců ani poslanci ODS, Gazdík pořádá alternativní akci

Jiří Brady

Jiří Brady Zdroj: čtk

Daniel Herman
Marian Jurečka
Petr Gazdík
Petr Pithart
Návštěva Dalajlámy v Praze
18
Fotogalerie

Část politické scény zvažuje, zda se má zúčastnit předávání státních vyznamenání na Pražském hradě 28. října. Úvahy o bojkotu vyvolaly události kolem setkání ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s dalajlamou a následné reakce Hradu. Hlava státu podle Hermana kvůli této schůzce nevyznamená jeho strýce Jiřího Bradyho.

Hradní ceremonie tradičně pořádaná na den vzniku samostatného československého státu se patrně bude muset obejít bez řady vrcholných politiků a dalších představitelů veřejného života. Slavnostního večera se nehodlá zúčastnit například místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka, nepřijde ani většina zákonodárců ODS, oznámil předseda strany Petr Fiala. Naopak předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) či zákonodárci ANO vyčkávají, zda se okolnosti kolem vyznamenání Bradyho více objasní.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyzval prezidenta, aby se zachoval jako státník a vyznamenání Bradymu udělil. „Jinak bude z letošního 28. října festival hradní malosti a české rozhádanosti,“ napsal na Twitteru. Místopředseda sněmovny Petr Gazdík (STAN) však už organizuje alternativní akci na Staroměstském náměstí. Té se chtějí zúčastnit právě lidovci Herman a Jurečka nebo Petr Pithart.

Vzrušená atmosféra kolem návštěvy dalajlamy v Česku eskalovala poté, co Herman v pátek oficiálně prohlásil, že ho Hrad vyzval, aby zrušil schůzku s dalajlamou, jinak prezident Miloš Zeman neudělí jeho strýci státní vyznamenání. Prezident tuto spojitost popírá. Herman svoje původní vyjádření znovu potvrdil včera. „Na svou čest prohlašuji, že mi prezident řekl, že nominaci Jiřího Bradyho schválil, a že pokud se setkám s dalajlamou, tak ji zruší,“ tweetoval ministr.

Sám Brady v prohlášení pro média uvedl: „Dne 14. října 2016 mi volal ředitel protokolu prezidenta republiky a oznámil mi, že 28. října obdržím cenu T. G. Masaryka.“ O tom, že se situace změnila, se údajně dozvěděl z médií. Brady, který přežil deportaci do Terezína, Osvětim i pracovní tábor a na sklonku války uprchl z pochodu smrti, cestu do Česka nezrušil. Přiletěl včera do Prahy a bude možné se s ním setkat.