Komentář Martina Lobotky: Summit G20 ovládl Trump

Summit G20 2019 v japonské Osace.

Summit G20 2019 v japonské Osace. Zdroj: ČTK

Summit G20 2019 v japonské Osace.
Summit G20 2019 v japonské Osace.
Jednání ministrů G20
4
Fotogalerie

O víkendu skončil summit zemí G20 v japonské Osace. Moc se od něj neočekávalo, již několik let je to ostatně místo, kde se zúčastnění v nejlepším domluví, že se nedomluví. A tak to zhruba i dopadlo. Sledování nehodná „žvanírna“, jak by celou událost nazval jeden z našich politiků, to však přece jenom nebyla.

Setkání nezačalo přitom nijak ideálně. Ruský prezident Vladimir Putin se již před summitem rozpovídal o tom, jak je s liberalismem amen, jak elita opustila „skutečné lidi“ a jak je to všude LGBT (Lesbien, Gay, Bisexual & Transgender) a podobně. Na summitu pak již nic jiného neopakoval. Chladné bylo i přivítání - ani se není čemu divit, mezi pozvanými byl totiž i saúdskoarabský korunní princ Mohamed bin Salmán, kterého západní zpravodajské služby i OSN označují za komplice v loňském případu vraždy novináře Džamála Chášukdžího na saudskoarabském konzulátu v Turecku.

To nevadilo americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, který na pracovní snídani označil korunního prince za „svého přítele“ a řekl, že je „velká čest jej potkat“ a že dělá „výbornou práci“. Někteří komentátoři to přešli jako obvyklou zdvořilost, podle mého lze za nákup americké vojenské techniky děkovat i méně úslužně. V každém případě je to mocný signál světu, že si Spojené státy nějakou vraždou novináře nebudou kazit vztahy se zemí, která sedí na největších zásobách ropy. Ostatně, ne zrovna harmonickým vztahem k novinářům je americký prezident známý. Nejde jenom o přesvědčení, že všechno mimo Breitbart a FOX News jsou fake news: v Osace Trump, podobně jako v květnu 2017 český prezident Miloš Zeman, „vtipkoval“ s Putinem o tom, že je „potřeba se zbavit novinářů“.

I zbytek summitu pak patřil americkému prezidentovi. Po snídani s bin Salmánem se rozhodl - skrze svůj Twitter – pozvat severokorejského prezidenta na krátkou neformální schůzku do korejské demilitarizované zóny. Aby mu řekl „hello“. Po krachu dosavadních jednání a s volbami hlavy státu již za rok se Trump evidentně mermomocí snaží o jednání s Kimem, doufajíce v průlom. Oba se pak skutečně v Pchanmundžomu setkali, když Trump jakožto první poválečný americký prezident vstoupil de iure do severní Koreje. Fotograficky a symbolicky to samozřejmě je velká věc, věcně však nikoliv - kromě příslibu, že se obě strany opět potkají, se totiž nic dalšího nestalo.

Z makroekonomického hlediska nejdůležitější – a v podstatě jedinou důležitou událostí celého summitu bylo ohlášení příměří v obchodním sporu mezi USA a Čínou. Detaily sice samozřejmě neznáme. Ale to, že se po čtyřech kolech zavádění cel obě strany opět sejdou k obchodním jednáním, je pozitivní zpráva. Stejně jako jako slib, že se Spojené státy zdrží dalšího zavádění cel a umožní, prozatím, společnosti Huawei obchodovat s americkými firmami. Je pravdou, že takových slibů již bylo a že jakýkoliv průzkum mínění v USA, ve kterém Trump ztratí pár procentuální bodů, může rétoriku okamžitě otočit, ale pro nejbližších pár měsíců snad bude klid. Což je pro trhy pozitivní zpráva. 

 Autor je hlavním ekonomem společnosti Conseq Investment Management