Komentář Viliama Bucherta: Nakažené volby

Volební billboard ANO - ilustrační snímek

Volební billboard ANO - ilustrační snímek Zdroj: Twitter

Když jsem ve středu zaregistroval zprávu, že lidé nakažení koronavirem by se měli trasovat sami, tedy že by měli dělat práci za hygienické stanice, které zřizuje ministerstvo zdravotnictví a platí je stát, myslel jsem si, že je to vtip. Ale není, je to návrh předsedy vlády Andreje Babiše.

Toho samého Babiše, který 23. března ve speciálním televizním projevu národu teatrálně vzkázal: „Já jako premiér země samozřejmě osobně odpovídám za všechna krizová opatření. A beru na sebe plnou politickou odpovědnost.“

Protože počty nakažených mohou být podle odborníků velmi vysoké do konce letošního roku (jiné predikce hovoří dokonce o tom, že tomu tak bude až do března příštího roku, kdy skončí klasická chřipka), půjdeme v době virové nemoci i k letošním volbám.

Proto jejich výsledky mohou být jiné, než ukazují dlouhodobé průzkumy a než by odpovídalo normální situaci. Nedá se totiž vyloučit, že část voličů ze strachu k urnám nedorazí a účast bude extrémně nízká. Tak nízká, že uvidíme překvapivé výsledky.

Kterým politickým stranám by ale mohl virus při hlasování uškodit a kterým pomoci?

Volební účast při krajském hlasování bývá obvykle už i tak hodně slabá. V roce 2016 to bylo jen 34,57 procenta, v roce 2012 pak 36,89 procenta všech voličů. Tedy nic moc. A nejméně lidí chodí vždy v krajích (Karlovarský, Ústecký a Moravskoslezský), kde bývala kdysi úspěšná ČSSD, nějak zabodovali komunisté a před čtyřmi lety i hnutí ANO.

Tyto strany podle sociologických dat volí většinou starší občané. Opak platí pro Piráty, ODS a TOP 09. Koronovairus by mohl právě u seniorů vyvolat obavy a starší lidé by ještě ve větší míře než v minulosti mohli krajské volby ignorovat, protože se budou bát o své zdraví.

Jistě, tento strach může být neodůvodněný, ale opakovaný chaos, který vyvolává vláda svojí nekoncepčností při vyhlašování zákazů a omezení, se může masově projevit.

Navíc demokratické strany zvolily letos jak v krajských, tak v senátních volbách, odlišnou taktiku oproti minulosti. Protože konečně zjistily, že Babiše neporazí jednotlivě, a následně pak jen složitě vytvářejí místní vlády, spojily se do různých koalic.

Zda jim to vydrží i po volbách, to je samozřejmě velkou otázkou. Pokud ale nechtějí být na dlouhé roky marginalizovány, měly by ve zvolené taktice pokračovat.

Věštit, co se stane v rámci koronavirové pandemie za dva tři týdny, nebo za několik měsíců, může být ošidné. Některé myšlenkové pochody ale fungují u voličů podvědomě. Neboť i iracionální nebezpečí nakažení je pořád nebezpečím.

Říjnové volby proto budou testem odolnosti voličů vůči rychle šířené nemoci. Strany, jejichž elektorát je složený z mladších lidí, mohou mít výhodu. Jak jsme viděli v posledních měsících, u těchto generací nejsou obavy z covidu tak velké.

Naopak hnutí ANO, sociální demokracie a KSČM mohou být ve volbách více zasaženy. Pak ani bezuzdné rozdávání peněz seniorů nemusí vládě pomoci. Za tři týdny nás proto může čekat nejedno překvapení.

Autor je spolupracovníkem redakce