Koruna sčítá ztráty proti zlotému. Koruně do karet nehraje vývoj úrokových sazeb

Do karet koruně proti zlotému do budoucna nehraje ani vývoj sazeb.

Do karet koruně proti zlotému do budoucna nehraje ani vývoj sazeb. Zdroj: Ilustrace e15

Nůžky mezi dynamikou polské a české ekonomiky se v postpandemické době výrazně rozevřely. Tuzemský HDP v letošním třetím čtvrtletí stále zaostával za úrovní konce roku 2019 o 1,3 procenta, ten polský byl naopak o více než deset procent nad ní. Na poptávkové straně za tímto rozdílem stojí hlavně vývoj spotřeby domácností, která u nás v souvislosti s hlubokým propadem reálných mezd zůstává výrazně utlumená.

Na jedné straně tedy máme českou korunu, která od začátku roku k euru oslabila o 1,6 procenta, polský zlotý je však ke společné evropské měně o více než šest procent silnější. Tuzemská měna by podle předpokladů naší poslední prognózy bez přítomnosti ČNB na devizovém trhu mohla být vzhledem k fundamentům i mírně slabší než aktuální tržní konsenzus, který počítá s hladinou 24,7 koruny za euro na konci letošního roku a kurzem 24,3 koruny za euro na konci toho příštího.

Do karet koruně proti zlotému do budoucna nehraje ani vývoj úrokových sazeb. Je pouze otázkou času, kdy ČNB zahájí jejich snižování – podle našeho odhadu to bude nejpozději v únoru příštího roku. S tím sice počítají i finanční trhy, náš pohled se ale liší ohledně úrokových sazeb v Polsku. Zatímco trhy zaceňují pokračující snižování klíčové sazby polskou centrální bankou (NBP), my vzhledem k setrvačné inflaci a silné ekonomice očekáváme od NBP delší pauzu, která by měla trvat až do třetího čtvrtletí příštího roku.

Divergence obou zemí co do výkonu ekonomik a úrokových sazeb se přirozeně odráží v kurzu české měny vůči té polské. Ten se z úrovní poblíž pěti korun za zlotý, kde byl naposledy v letošním dubnu, již vyhoupl na aktuálních 5,6 koruny za zlotý a v nejbližších měsících by podle nás mohl otestovat i vyšší úrovně.

Autor je ekonom Komerční banky