Krvavé tahy na šachovnici: Co rozdmýchává války na Blízkém východě

Protiizraelská demonstrace v Íránu

Protiizraelská demonstrace v Íránu Zdroj: profimedia.cz

Blízký východ je region plný konfliktů. Jeho politická mapa je velmi složitá a skládá se z neoddělitelných a úzce provázaných a propojených vztahů národů, etnik, sekt a klanů, jejichž identity přesahují formální hranice států. Problémy tohoto regionu ještě zhoršuje specifická povaha ekonomik, založených často na extrakci přírodních zdrojů, jeho pozice světového centra uhlovodíkové energetiky, silný populační růst posledních dekád a střet modernity s tradičními kulturními normami. Analýza vyšla na Info.cz.

Navzdory povrchnímu mediálnímu obrazu Blízkého východu jako regionu, kde hraje v politické realitě prim náboženský fanatismus, jsme ve skutečnosti nejlépe schopni dešifrovat politickou mapu oblasti pomocí tradiční geopolitické analýzy. Na Blízkém východě má totiž geopolitika prakticky neustále přednost před náboženskými otázkami, které naopak slouží většinou pouze jako nástroj politiky, nikoli naopak.

Svět mocenských bloků

Jelikož cílem není detailně popsat komplikovanou mozaiku vztahů vyrůstající z dlouhé a neuvěřitelně spletité historie této „kolébky civilizace“, ale na několika málo stránkách předestřít základní kontury současné politické mapy, musíme si zúžit náš analytický záběr. 

Proto je třeba si Blízký východ a vliv v něm představit jako svět rozdělený mezi čtyři hlavní regionální mocnosti: Saúdskou Arábii, Írán, Izrael a Turecko. Jde samozřejmě o značně hrubé zjednodušení, ale pro naše účely bude stačit. 

Každá z těchto mocností ovládá více či méně těsný systém spojenectví, který jim pomáhá zajišťovat jejich zájmy zakotvené v geopolitické realitě regionu, tedy v kombinaci politických a geografických faktorů. Hlavní osou konfliktu je mocenský boj o prvenství v regionu mezi Íránem na straně jedné a Saúdskou Arábií na straně druhé.

Obě země uplatňují ve svých státoprávních systémech prvky teokracie – zatímco Saúdská Arábie je vedoucí mocností mezi zeměmi sunnitského islámu (přičemž o tuto roli se uchází také oficiálně sekulární Turecko), Írán je vedoucí zemí pro šíitskou menšinu islámu, přičemž více než 90 procent jeho obyvatelstva tvoří šíité.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!