Německý diář Petra Fischera: Trend dluhu

Německý parlament

Německý parlament Zdroj: profimedia.cz

Zábavné a poučné je sledovat rozpravu o rozpočtu na rok 2020, kterou vede německý parlament. Zatímco čeští opoziční poslanci při jednání o rozpočtu kritizují populistickou vládu, která si uplácí voliče a zadlužuje zemi, v Německu je vláda neodpovědná, i když předkládá rozpočet vyrovnaný.

Pravicoví populisté z AfD kritizují vládu, že vyhazuje peníze za euro, živí přistěhovalce a vymýšlí hysterické klimatické balíčky, jež nutí lidem elektromobily. „I císař Vilém se spletl, když viděl první auto a chtěl zpět svého koně,“ kontruje suše kancléřka.

Levice se vysmívá šéfce obrany a CDU Annegret Krampové-Karrenbauerové, protože chce vylepšovat výzbroj a připravenost Bundeswehru, místo aby vláda tyto „vyhozené peníze“ dala na sociální politiku. „Budeme mít úžasně vyzbrojenou armádu, která stejně nikde bojovat nebude…“

„Vláda asi neví, co se děje venku, prosperitu neudržíme tím, že budeme šetřit, potřebujeme nové investice, jinak nemáme budoucnost,“ zní z lavic Zelených, kteří tlačí na radikálnější klimatický balíček i na vyšší sociální výdaje. Politika vyrovnaného rozpočtu je prý v dané „kritické situaci“ rigidní a neodpovědná. Všechno je jinak – Zadlužme se, bez dluhu není budoucnost!

Šetřit, nebo si půjčit? Na hlavní frontě už probíhá předvolební boj o peníze, v němž ale přece musí jasně zvítězit tradiční německá spořivost. Jenže německé „wer spart, der hat“ – česky kdo šetří, má za tři – už neplatí. Za posledních deset let nulových až minusových úroků Němci zjistili, že spořit se nevyplácí a že jediná cesta k bohatství je investice půjčky. Tradičně spořiví Němci proto už nemusejí být na straně úspor.

A tak i černá CDU bude zelenat a sociálně rudnout, aby udržela své pozice. V parlamentu zatím drží, ale trendy dluhu už přicházejí, už jsou tu.