Německý diář Petra Fischera: Zelená vlna

Annalena Baerbocková

Annalena Baerbocková Zdroj: ČTK

Annalena Baerbocková
Annalena Baerbocková a Robert Habeck
3
Fotogalerie

Zatímco česká veřejnost o minulém víkendu demonstrovala svou radost ze třiceti let svobody, tančila v ulicích a dojímala se záběry z listopadu 1989, v Německu probíhal důležitý sjezd strany Zelených, který může ovlivnit nejen německou, ale i českou budoucnost.

Zelení, kteří bojují o první místo v průzkumech preferencí, v něm kriticky reagovali na klimatickou politiku vlády Angely Merkelové, ale hlavně potvrdili mandát svého vedoucího tandemu Annalena Baerbocková – Robert Habeck. A je už skoro jasné, že Zelení půjdou za necelé dva roky do voleb s Habeckem jako kandidátem na kancléře, přestože Habeck i Baerbocková tvrdí, že jim jde především o obsah a že jména jsou vedlejší.

Neformálně oblečený a hovořící Robert Habeck je dnes jedním z nejpopulárnějších německých politiků, za kancléře by ho chtěla čtvrtina německých voličů. Konkurenční šéfku vládní CDU Annegret Krampovou-Karrenbauerovou jen 14 procent. Německo zažívá „zelenou vlnu“, které se už asi nelze vyhnout, o čemž svědčí velká účast veřejnosti na demonstracích za klima i horečná aktivita vládní koalice, která se snaží Zeleným odebrat agendu.

Ale nakonec i to, že Zelení budují dobré vztahy s velkými firmami, s nimiž při realizaci své sociálně-ekologické politiky počítají jako se spojenci. Němci berou boj za klima vážně, proto chtějí i takové politiky.

Ale všechno má své meze. I Němci jsou jen lidé. V průzkumech silně podporují boj za uhlíkově neutrální ekonomiku, sami se však zatím moc neomezují, o čemž mimo jiné svědčí i masový boom létání k moři. Surfování na zelené vlně je trendy, až její síla se zeleným kancléřem Habeckem zasáhne do života každého Němce a zdraží třeba letenky, může být všechno jinak.