Parodie na volby: Jak Kreml umetl Putinovi cestu k vítězství

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: ČTK / AP / Pavel Bednyakov

U ruských prezidentských voleb, které se konají 15. až 17. března, existuje hned několik jistot. Tou největší, která byla jasná dávno předtím, než byly vůbec vyhlášeny, je fakt, že vyhraje Vladimir Putin. Takové konstatování není nijak objevné. Zároveň není až tak důležité, jaký výsledek mu bude přisouzen. Dokonce i samo hlasování není pro výsledky tou nejdůležitější věcí. Můžeme tak jen tipovat, jestli Putin dostane od centrální volební komise víc, než kolik v posledních volbách dostal Alexandr Lukašenko.

Celý článek vyšel na INFO.CZ.

Bylo by ohromně jednoduché říct, že Kreml prakticky žádné hlasování nepotřebuje, popřípadě že volby tak nějak udělá a nemusí se starat o to, co si lidé myslí. Volby však mají důležitý mobilizační aspekt. 

Kreml, respektive prezidentská administrace, potřebuje zajistit, aby hlasovali i ti, kdo si řeknou, že se není nutné obtěžovat, když to má Vladimir Putin jisté. Část lidí bude moct hlasovat elektronicky (státní zaměstnanci jsou k registraci pro elektronické volby přímo vyzýváni), část studentů musí hlasovat ve volebních okrscích ve svých školách a nikoli doma atd. Stejně tak se budou odehrávat scénky podobné minulým volbám, kdy se u volební místnosti prodávaly superlevné potraviny.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!