Pavla Palaščáková: Ebola a středověk

ebola

ebola Zdroj: ctk

Aktivisté i experti kritizují způsob, jakým africké země v čele s Libérií bojují s ebolou. Uzavírání oblastí do karantény za pomoci bariér a vojáků patří podle nich do středověku. Tvrdí, že izolování hrstky nemocných společně s velkou skupinou zdravých může přinést více škody než užitku. V Monrovii už vojáci zastřelili několik lidí, kteří proti opatření protestovali. Aby nakonec mrtvých při bouřích nebylo více než obětí epidemie.

Odborníci ale podotýkají, že i v Africe existuje rozdílný přístup k nemoci. Zatímco na ropu bohatá Nigérie používá standardní metody, zaostalejší země se upínají k radikálnějším prostředkům. „V Libérii je více vojáků než lékařů. Používají proto zdroje, které mají, v naději, že to přinese něco dobrého,“ uzavřel specialista na infekční choroby William Schaffner.

Podivná hra Elysejského paláce

Elysejský palác, jemuž se v poslední době daří leda tak péče o květiny v zahradě, hraje podivnou hru. Premiér Manuel Valls podal po pěti měsících demisi vlády, aby ho prezident François Hollande vzápětí požádal o vytvoření nové. Poprask způsobil ministr hospodářství Arnaud Montebourg, jenž kritizoval Německem vnucované úspory, které podle něj ničí ekonomiky eurozóny.

Jsem zmatená. Očekávala bych, že za takový výrok doma spíše obdrží metál. Podle komentátorů ale Hollande musí v těžkých časech ukázat, že má autoritu a pevný hospodářský program. Pokud chce Montebourg příště za socialisty kandidovat na prezidenta, tak ho lepší osud než vyhazov z nepopulární vlády za rebelii potkat nemůže.